Vladavina celjskih nameščencev

Bojan Šrot v peti mandat s pričakovanimi pooblaščenci in podžupanjo

Objavljeno
04. november 2014 14.39
Celje
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje − Ker je celjska SMC kot druga najuspešnejša lista v mestnem svetu ostala v opoziciji, je župan Bojan Šrot (SLS) pred prazniki izbiral med dosedanjimi zavezniki. Imenoval je tri pooblaščence, kakor v Celju zaradi izogibanja zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije imenujejo funkcionarje, ki opravljajo naloge podžupanov.

Šrot je že pred tem za nepoklicno podžupanjo imenoval dosedanjo podžupanjo Darjo Turk (SLS), zaposleno v občinskem podjetju Simbio. Potem pa je za svojega pooblaščenca za finance, okolje in prostor ponovno imenoval Marka Zidanška (SLS), sicer direktorja občinskega podjetja Simbio. Za pooblaščenca za družbene dejavnosti je prav tako ponovno imenoval Staneta Rozmana (SD), direktorja Pokrajinskega muzeja Celje, katerega ustanoviteljica je občina. Novo ime med pooblaščenci je edino Miloš Rovšnik (SDS), ki je kandidiral tudi za celjskega župana, zaposlen pa je na Slovenskih železnicah. Rovšnika je Šrot zadolžil za gospodarstvo. Tako njegov pooblaščenec iz vrst SDS ne bo več Janko Požežnik, sicer poveljnik in direktor prav tako občinske Poklicne gasilske enote Celje.

Šrot po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije Zidanška in Rozmana ne more imenovati za poklicna podžupana, saj vodita občinsko podjetje oziroma zavod, kot pooblaščenca pa zaradi lukenj v zakonih lahko izvajata županova pooblastila, ki sicer pritičejo podžupanom.

Vsi, tako podžupanja kot trije pooblaščenci in Požežnik, so tudi celjski mestni svetniki.