Medvedek Srečko še kar na domačiji Logarjevih

Čeprav so na inšpektoratu odločbo o odvzemu medvedka 
izdali že 12. maja, njegov skrbnik pravi, da pošte še niso dobili.

Objavljeno
30. maj 2011 21.05
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Podvrh, Poljane – Srečko, kakor so osirotelega medvedka poimenovali bralci Slovenskih novic, je še vedno na domačiji Logarjevih v Podvrhu. Helena Lovše Vrhovec, tiskovna predstavnica na Inšpektoratu RS za okolje in prostor, je pojasnila, da je okoljska inšpekcija izdala odločbo o odvzemu medvedka že 12. maja, a Matevž Logar pošte še ni prevzel, od vročitelja, Pošte Slovenije, pa še nimajo informacije, kdaj je bila odločba vročena. Po vročitvi ima zavezanec 15 dni časa za pritožbo.

Logarjevim je medvedek močno prirasel k srcu in so se nanj zelo navezali. Čeprav je sin lastnika kmetije pred nekaj dnevi eni od televizijskih ekip pojasnjeval, kako so spoznali, da za medveda sami ne bodo mogli skrbeti, zdaj zanj pripravljajo začasno prebivališče nad kmetijo. Prepričani so, da v azilu na Muti ne bi ustrezno poskrbeli zanj, po treh mesecih pa bi ga usmrtili. Matevž Logar je dejal, da so si prav zaradi tega premislili in začeli pripravljati teren za ogrado na Starem vrhu. Merila bo 900 kvadratnih metrov, kar je nekajkrat več, kot je zakonsko predpisano. Na vprašanje, ali je prejel pošto z inšpektorata, nam je odgovoril, da ne, čeprav je prav včeraj kmetijo obiskal uslužbenec pošte. »Če bom prejel pošto, se bom pritožil,« je povedal za Delo in opozoril, da medvedka ne zadržujejo, saj lahko prosto hodi okoli in se lahko tudi vrne v gozd. Morebitno pritožbo bo reševal drugostopenjski organ na ministrstvu za okolje, odločba pa bo pravnomočna, ko bodo izkoriščena vsa pravna sredstva.

Igrivi medvedek se rad potepa naokoli

Medvedek Srečko se občasno poda na potep po vasi in tako je pred kratkim presenetil britanske turiste, ki so uživali v bazenu. »Vrt imamo ograjen, uničil pa je že skoraj vse, ko lomasti naokrog,« je povedala Matevževa mama Tončka. Včeraj smo se na lastni koži prepričali, da je njegov prijem močan, da rad pleza po nogah, sled močnih krempljev pa je ostala tudi na roki Matevževe matere, ko ga je hotela spraviti stran od zadnjih še cvetočih perunik pred hišo.

Še ne petmesečni medvedek, ki si je na Facebooku do včeraj pridobil 3335 prijateljev, poje ogromno, tudi zelenjave, je še povedala sogovornica in zaman poskušala prepričati domače tri psičke, da bi se igrali z njim. Tončka ga je večkrat odvlekla proč od cvetočega grmička, toda igrivi kosmatinec, ki ima že skoraj 15 kilogramov, se je vedno znova vračal na »prepovedano območje« blizu hleva, nato pa se je spravil še na rotvajlerko Ajko. Psička, privezana na verigi, se je medvedka otepala in nemočno cvilila zaradi ugrizov in prask...

V zavetišču za živali prostoživečih vrst čakajo na pravnomočnost odločbe

Medtem je lastnik Zavetišča za živali prostoživečih vrst na Muti na Koroškem Zlatko Golob že od sredine maja v pripravljenosti. »Ko bo odločba pravnomočna, pridem ponj na Gorenjsko,« nam je povedal v petek. Drugih komentarjev ni hotel dati. Za kosmatinca imajo na Koroškem že pripravljen ograjen 80 kvadratnih metrov velik prostor z bazenom z vodo, verjetno pa je najpomembneje, da imajo Golob in njegovi sodelavci izkušnje pri ravnanju z medvedi. Kakor koli, Srečko bo moral, kot je razumeti inšpekcijske predpise, oditi najprej v azil na Koroško, šele nato bodo na MOP odločali o tem, ali ga bodo vrnili Logarjevim za ogrado na Stari vrh.