Ministrstvo nad cestninske postaje

Javno naročilo za odstranitev cestninskih postaj na avtocestah, ki so od lani last Darsa, je objavilo ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Objavljeno
20. junij 2012 20.33
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Ljubljana - Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je na svoji spletni strani objavilo javno naročilo za vzpostavitev prostega prometnega toka na čelni cestninski postaji Log.

Cestninske postaje predstavljajo po razlagi ministrstva nepotrebno motnjo in veliko nevarnost za udeležence v prometu. Zato obžalujejo, da sedanja uprava Darsa k projektu pristopa tako, kot da ga ne bi bilo treba izvesti.

Državna avtocestna družba, ki je po lanski dokapitalizaciji, ko je država nanjo prenesla 2,3 milijarde evrov vredne avtoceste, njihova lastnica, je do konca aprila pripravljala tozadevno javno naročilo, a je minister Zvonko Černač zaradi domnevno predragega projekta njegovo objavo preprečil.

Na vprašanje, v čem se naročilo ministrstva razlikuje od besedila Darsa in na kakšni osnovi ga je objavilo ministrstvo in ne Dars, so z ministrstva odgovorili, da »si s pozivi na Dars intenzivno prizadevajo, da bi bile obstoječe čelne cestninske postaje v čim krajšem času preurejene na način, ki bo zagotavljal bolj varno odvijanje prometa.«

Po ocenah ministrstva je »odstranitev motečih cestninskih otokov na mitnicah mogoče v osemdesetih odstotkih izvesti v okviru tehničnih služb, ki delujejo v sistemu Darsa. Ovire, predvsem na čelnih cestninskih postajah, bodo odstranjene letos, s pomočjo Darsa ali brez njega.« Dokler pa se to ne bo zgodilo, zadeve ne bodo komentirali.

Komentarja se je vzdržala tudi predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik.