Danes posvetovanji diplomacije in koalicije

Opolnoči se izteče rok za prijavo kandidatov za člane protikorupcijske komisije.

Objavljeno
06. januar 2014 06.06
Posodobljeno
06. januar 2014 06.30
*mku* BRDO - KONGRESNI CENTER
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA

Ljubljana - Danes je praznik svetih treh kraljev, ki se imenuje tudi praznik Gospodovega razglašenja. Praznik je povezan z božičem, saj je kralje po svetopisemskem izročilu zvezda vodila do novorojenega Jezusa. Prinesli so mu darila in ga priznali za mesijanskega kralja ter glas o njem ponesli med svoje rojake.

Pogosto so v svete tri kralje preoblečeni koledniki, ki v času med božičem in svetimi tremi kralji obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. Danes bo kolednike iz Misijonskega središča Slovenije sprejel tudi predsednik DZ Janko Veber.

Pravoslavni verniki pa danes obeležujejo badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič. Zvečer bodo po običaju zažigali hrastova polena, imenovana badnjak. Po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve pri nas Perana Boškovića je božič zanje predvsem družinski praznik in praznik veselja, zato je namenjen povezovanju družine in molitvi.

Posvet slovenske diplomacije

Na Brdu pri Kranju se bo danes začel tridnevni redni letni posvet slovenske diplomacije, ki se ga vsako leto udeležijo vodje diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini ter vodstvo zunanjega ministrstva. Glavne teme letošnjega posveta bodo strategija zunanje politike, aktualne razmere in gospodarska diplomacija.

Posvet bo danes odprl zunanji minister Karl Erjavec, veleposlanike pa bo med drugim nagovoril tudi predsednik države Borut Pahor. V torek bo na posvetu spregovorila predsednica vlade Alenka Bratušek, so sporočili z MZZ.

Izteka se rok za prijavo kandidatov za KPK

Kandidati za novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) imajo še danes čas za prijavo na javni poziv. Kandidature bo nato preučila petčlanska izbirna komisija in svoj izbor posredovala predsedniku republike Borutu Pahorju. Ta bo imel tudi zadnjo besedo pri sestavi novega vodstva KPK.

Koalicija o novi pogodbi

Koalicijski partnerji bodo na prvem letošnjem kolegiju pri premierki Alenki Bratušek verjetno razpravljali o predlogu novega sporazuma o sodelovanju. Osnutek ni povsem v skladu s pričakovanji DeSUS, ostale partnerice pa za zdaj molčijo. Govora je tudi o združevanju nekaterih resornih področij, zato se bodo danes morda dotaknili tudi te teme.

Osnutek koalicijske pogodbe, ki ga je pripravila PS, imajo za zdaj v rokah le vodje koalicijskih strank, poslanske skupine še ne.

Prvaka DeSUS Karla Erjavca na današnjem kolegiju ne bo, ker bo na letnem posvetu slovenske diplomacije na Brdu, a je že napovedal vztrajanje DeSUS pri koalicijski zavezi, da ne bo nižanja pokojnin in posegov v regrese upokojencev. Te zaveze v osnutku pogodbe za zdaj ni.