Brez črne ni sončne energije

Največ možnosti za prihranke je v povezovanju energetike, je poudaril prvi mož HSE Gorazd Skubin.

Objavljeno
12. marec 2017 22.05
Stojan Nikolić in Gorazd Skubin,Ljubljana Slovenija 21.12.2016 [Tiskovna HSE]
Borut Tavčar
Borut Tavčar
»HSE nikakor ni zagovornik zviševanja cen elektrike za končne uporabnike.­ V energetiki je veliko rezerv, vsi pa imamo istega lastnika,« je dejal Gorazd Skubin. Po njegovem ­Slovenija potrebuje Teš 6.

»Prednostno dispečiranje je eden od dovoljenih mehanizmov na evropski zakonodajni ravni. Skoraj vse države imajo take ali drugačne mehanizme. Po zadnji informaciji Poljska uvaja podoben model,« je povedal Skubin in opozoril, da je mehanizem namenjen le najučinkovitejšim napravam. Teš 6 zdaj lahko obratuje le zaradi visoke učinkovitosti. Brez njega bi Termoelektrarna Šoštanj zdaj stala, brez dela bi ostali tudi rudarji, saj variabilni stroški elektrike iz blokov 4 in 5 presegajo tržne cene elektrike. To je bil tudi glavni razlog ustavitve proizvodnje v Termoelektrarni Trbovlje.

Na vprašanje, kakšne so mogoče alternativne rešitve, saj se je vlada odpovedala temu mehanizmu, je Skubin odgovoril, da se bodo morali v HSE resno lotiti rebalansa poslovnega načrta skupine. Ob tem bo še naprej potekal proces iskanja rešitev za nadaljnje prestrukturiranje skupine in krčenje stroškov. V HSE so v nekaj letih znižali stroške materiala in dela za 181 milijonov evrov. »Vsako nadaljnje zniževanje je povezano z drugimi težavami. Po moji oceni smo že dosegli minimum vzdrževanja naprav. Če bomo nadaljevali varčevanje, se bo to poznalo v manjši zanesljivosti opreme. Če hočemo preživeti, moramo nekaj narediti v razvoju, zlasti kar zadeva steber obnovljivih virov energije. Že zdaj proizvajamo 80 odstotkov zelene energije v Sloveniji, prikazani pa smo kot grdi raček, kot bi imeli samo Teš,« je povedal Skubin.

Opozoril je, da so lani z zniževanjem stroškov in racionalizacijo na ravni skupine poslovali z 21 milijoni evrov dobička, kar je še nerevidiran rezultat. Poleg tega so lani zaprli finančno konstrukcijo Teša 6 in po turbulentnem obdobju zapluli v mirnejše vode. Glavnino posojil bodo morali vrniti prihodnje leto in leta 2019. Tudi zato je letos v načrtu znižanje stroškov dela v skupini za 9 odstotkov.

Na vprašanje, kako, če pa je očitek, da je na HSE zaposlil 23 ljudi, je Skubin odgovoril, da gre za iskanje sinergijskih učinkov v skupini in nova znanja, ki jih HSE prej ni imel. Tudi v trženju, saj se »resno pripravljamo na vstop na trg za končne uporabnike«. Imajo dve možnosti, oblikovati lastno ekipo ali se povezati s katerim od trgovcev. »Najverjetneje bo kombinacija obeh. Pogovarjamo se z vsemi še nepovezanimi trgovskimi družbami,« je povedal Skubin.

Dodal je, da ima vertikala Gen energija, Gen-I in Elektro energija za tri teravatne ure (TWh) proizvodnje in za štiri ali pet TWh odjema, steber HSE z drugimi trgovci pa bi imel za osem TWh proizvodnje in štiri TWh odjema. »To pomeni, da bi še vedno imeli štiri teravatne ure elektrike proste za prodajo končnim kupcem v tujini. To bomo iskali v projektih vertikalne integracije,« je pojasnil Skubin. Razvoj je predviden tudi za HSE Invest, ki bi bil »dober povezovalec slovenske industrije na tujih trgih«. V HSE imajo reference za vse vrste energetskih objektov, HSE Invest pa bi lahko povezal v projekte Litostroj, Etro in druge.

Slovenija je ena redkih držav, ki ima v lasti večino energetike, a je ta kljub temu razdrobljena na številne družbe, ki tekmujejo med sabo. »Slovenija ni samo druga na svetu po številu traktorjev na prebivalca, verjetno je rekorderka po številu centrov vodenja. Energetika je preveč razdrobljena in tudi zato ni dovolj učinkovita. Je kot družina, v kateri ima mož 10.000 evrov posojila in zanj plačuje obresti, ženi pa leži na računu 10.000 evrov, zanje pa ne dobi nič obresti. Klasičen primer tega sta steber ena in dve,« je prepričan Skubin, a je dodal, da je to seveda stvar lastnika.

Zavzel se je za prerazporeditev postavk na položnici, ki pa ne sme biti zaradi tega na koncu nič višja. Omenil je projekte elektrodistribucijskih podjetij, ki niso v njihovi osnovni dejavnosti in za katere gredo desetine milijonov evrov, omrežnine pa so zato višje.

Vsi dobri elektroenergetski sistemi so po njegovih besedah sestavljeni iz različnih elektrarn. »HSE s kombinacijo hidro in termo proizvodnje dosega zavidljive poslovne učinke. Stabilna proizvodnja iz termoelektrarne, na drugi strani fleksibilna proizvodnja hidroelektrarn, ki pa proizvajajo poceni elektriko, zagotavljata dolgoročno stabilno ceno elektrike. Januarja je bila proizvodnja hidroelektrarn zelo nizka, prav tako proizvodnja sončnih in vetrnih elektrarn. Nemčija, ki ima na papirju presežek moči v obnovljivih virih energije, je proizvedla le tri odstotke elektrike iz obnovljivih virov,« je opozoril Skubin.

»Daleč od tega, da smo proti OVE, vendar da to vse imamo, potrebujemo bazo, ki to omogoča. Klasična proizvodnja je osnova za proizvodnjo sončnih celic. Te morajo biti proizvedene z grdo črno energijo, da so sploh prodajljive. Ko bomo naredili dovolj teh celic, da bodo zamenjale grdo energijo, bomo to z veseljem ugasnili, tudi v HSE,« je poudaril Skubin.