Cerar in Počivalšek: Odpadle vse ovire za uresničitev projekta Magna

Izdaja gradbenega dovoljenja predvidoma do začetka oktobra.
Objavljeno
12. september 2017 15.40
tre*Magna
Š. J., STA, Ba. Pa.
Š. J., STA, Ba. Pa.
Ljubljana − V postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za projekt Magna ni bilo pritožb. S tem se je odprla pot za izdajo gradbenega dovoljenja, kar naj bi se zgodilo do začetka oktobra. Vlada pa bo še ta teden z Magno podpisala pogodbi za izvedbo tega projekta, je danes povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Po njegovih besedah bo vlada ta teden z družbo Magna Steyr, ki v Hočah v prvi fazi načrtuje gradnjo lakirnice za okoli 400 zaposlenih, podpisala pogodbo, v skladu s katero ji bo dodelila 18,61 milijona evrov finančne spodbude. Pri tem pa bo podpisala tudi pogodbo, s katero se bo Magna zavezala k izpolnitvi vseh zavez, je Počivalšek povedal v izjavi za javnost na 50. mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti.

»Vesel sem, da so včeraj odpadle vse ovire za veliko investicijo Magne, ki bo odprla številna nova delovna mesta,« je pri tem poudaril premier Miro Cerar. Po njegovem bo prinesla dobre poslovne modele in razvoj nekemu območju, ki je bilo v zadnjih letih v težkih razmerah.

Počivalšek je povzel, da so pri tem projektu bili pomembni sprejetje prostorskega načrta občine Hoče, da so našli sporazumno rešitev za nadomestna zemljišča za kmete ter da zato ni bilo treba uporabiti določb iz zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica. »Smo na dobri poti, da bomo to naredili tudi za drugo in tretjo fazo investicije,« je ocenil.

S tem, ko na okoljevarstveno soglasje agencije za okolje ni bilo podanih pritožb, je to postalo pravnomočno. To je bil pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. To bo po ministrovih pričakovanjih izdano do začetka oktobra, ko bo investitor tudi začel dela, povezana s projektom. V Magni so imeli, če bi se postopki v Sloveniji zavlekli, pripravljen rezervni načrt, po katerem bi pospešili aktivnosti za gradnjo tovarne na Madžarskem.

Status stranskega udeleženca je imelo deset okoljevarstvenih organizacij, najbolj trd oreh za vlagatelja pa so bile Umanotera, Slovenski E-Forum in Alpe Adria Green. Medtem ko so z Umanotero hitro našli skupni jezik, pa sta se zadnji dve nameri po pritožbi odrekli tik pred zdajci, potem ko sta dosegli protokola o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja.

Župan pohvalil delo hoške občine

Tudi župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak je ob današnjem nastopu pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja za projekt Magna poudaril, da je tega zelo vesel. V izjavi ob robu odprtja sejma Mos v Celju je dejal, da je to pomembno za celotno regijo, pri tem pa je posebej izpostavil trud in uspeh hoške občinske uprave s 13 zaposlenimi.

Dodal je, da zdaj odpravljajo še nekaj manjših problemov, sicer pa pričakuje čimprejšnjo pridobitev gradbenega dovoljenja in začetek naložbe.

»Če ne drugega, ko en velik gradbinec dela samo na tem projektu, ostane več dela tudi za druge. V prihodnosti pa verjamem, da bodo vsi podizvajalci, dobavitelji začeli z investicijami v naši industrijski coni, na Teznem, v Rušah, Slovenski Bistrici, torej v vseh okoliških krajih, in da naredimo korak naprej, da se dvignejo plače, da brezposelnost pade, da se nam dvigne življenjski standard,« je dejal Soršak.

Mariborski župan Andrej Fištravec pa pričakuje, da bo Magna Steyr sedež slovenskega podjetja v kratkem prenesla iz Ljubljane v regijo investicije. Pričakuje tudi, da bo Magna spoštovala dogovore z deležniki in tako še okrepila zaupanje v projekt.

V regiji pa bodo morali energijo usmeriti v zagotavljanje primernega in zadostnega domačega kadrovskega potenciala, je še spomnil.

Fištravec se je ob tem zavzel tudi za spremembe zakonodaje, ki bi omogočile domačim in tujim investitorjem »predvidljive časovne okvire« za pridobitev dovoljenj za pričetek proizvodnje oziroma dejavnosti. Zavzel se je tudi za zaključek insolventnih postopkov v razumnih in predvidljivih rokih, za povečanje pristojnosti občin pri razpolaganju z zemljišči in cenovno politiko le-teh ter za ustanovitev regij.