Danes bolj svetlo, v soboto sonca malo

Najmanj elektrike bodo znova proizvajale sončne elektrarne v osrednji Sloveniji in na Dolenjskem.

Objavljeno
07. januar 2016 19.07
rsi*narava
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Danes bodo sončne elektrarne v Portorožu, Novi Gorici, Murski Soboti in Mariboru proizvedle še dovolj elektrike za več kot polovico potreb gospodinjstev, v soboto bo proizvodnja po napovedi energizAIR padla na samo šestino potreb.

Največ elektrike bo danes proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Novi Gorici. S 6,3 kilovatne ure (kWh) elektrike bo lahko po podatkih Slovenskega e-foruma napajala vse naprave povprečnega gospodinjstva, razen velikih gospodinjskih aparatov, računalnika in televizorja, oziroma 57 odstotkov potreb. Druga bo elektrarna v Murski Soboti (6,1 kWh), tretja v Portorožu (6 kWh), obe bosta pokrili 55 odstotkov porabe štiričlanskega gospodinjstva, ki v Sloveniji povprečno porabi 10,85 kWh na dan. Polovico potreb bo pokrila sončna elektrarna v Mariboru, drugje pa bo bolj temno. V Ljubljani bo sončna elektrarna proizvedla 4,1 kWh, kar zadošča za 37 odstotkov potreb, v Lescah pa 3,6 kWh, kar je dovolj za tretjino potreb oziroma za hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo. Najmanj elektrike bo proizvedla elektrarna v Novem mestu, le 3,2 kWh, dovolj za 29 odstotkov potreb.

 

Temna sobota

Če bi sončna elektrarna v Novem mestu obdržala enako proizvodnjo tudi v soboto, bi bila z naskokom prva. Elektrarna v Novi Gorici bo namreč proizvedla le 1,8 kWh, kar bo pokrilo 16 odstotkov potreb, a bo po proizvodnji prva v soboto. Druga bo z 1,6 kWh elektrarna v Murski Soboti, tretje mesto si bosta delili elektrarni v Portorožu in Lescah z 1,5 kWh, kar zadošča za pomivalni stroj, televizor in pralni stroj. Sončna elektrarna v Mariboru bo proizvedla 1,4 kWh elektrike (12 odstotkov potreb), elektrarna v Ljubljani pa 1,2 kWh, kar zadošča za hladilnik in računalnik. Najmanj bo znova proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu, le 1,1 kWh (devet odstotkov potreb).

Toplota usiha

Danes bodo šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji lahko segreli 80-litrski bojler vode v Novi Gorici in Portorožu, temu se bodo približali še kolektorji v Murski Soboti. Najmanj toplote bodo lahko izkoristili v Novem mestu in Lescah. V soboto bodo razmere za pridobivanje toplote iz sonca najslabše letos. Nikjer namreč ne bo mogoče segreti niti 80-litrskega bojlerja, kaj šele 140- ali 200-litrskega. V Portorožu bodo lahko segreli 17 odstotkov vode v 80-litrskem bojlerju, v Novi Gorici pa le osem odstotkov.