Danes še veliko elektrike, jutri že manj

Preklopi na sonce: Največ aparatov bodo sončne elektrarne poganjale na vzhodu države.

Objavljeno
29. september 2016 19.43
ap-Community Solar
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana – Danes bodo sončne elektrarne v vseh opazovanih mestih, razen Nove Gorice in Portoroža, proizvedle dovolj elektrike za dve povprečni gospodinjstvi. Jutri bodo oblaki zmanjšali proizvodnjo. Še najbolj na Primorskem.

Največ elektrike bo po napovedi EnergizAIR proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Novem mestu. Z 20,3 kilovatne ure (kWh) bo pokrila 187 odstotkov potreb povprečnega slovenskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Z 19,9 kWh sledi Murska Sobota, nato z 19,5 kWh Maribor.

V Ljubljani bodo sončne elektrarne poganjale vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih gospodinjskih aparatov, elektrike bo za 168 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. V Lescah bodo na sonce gospodinjstva lahko poganjala vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih in malih gospodinjskih aparatov, pokritih bo 161 odstotkov potreb. Najmanj elektrike bodo proizvedle sončne elektrarne v Novi Gorici (15,3 kWh) in Portorožu (15,2 kWh).



Oblačnost in manj energije

Na prvi oktobrski dan bo stanje slabše, saj bo tudi po vremenski napovedi več oblakov. Tokrat bo na prvem mestu po proizvodnji Murska Sobota, kjer bo štirikilovatna sončna elektrarna pridelala 18,7 kWh elektrike, kar bo dovolj za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih gospodinjskih aparatov. Sledil bo Maribor s 16,3 kWh in nato Novo mesto s 15,5 kWh.

V Ljubljani in Lescah bo sončne elektrike za 13,7 kWh oziroma 126 odstotkov potreb, to pa bo dovolj za vse naprave povprečnega gospodinjstva ter hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo. Tudi jutri bo najmanj elektrike na Primorskem. V Novi Gorici je bo dovolj za 86 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva, kar bo poganjalo vse naprave povprečnega gospodinjstva, razen pomivalnega stroja, televizorja in pralnega stroja. V Portorožu pa za 84 odstotkov.

Šest kvadratnih metrov veliki sprejemniki sončne toplote bodo povsod lahko ves konec tedna segrevali 80- in 140-litrske zalogovnike vode.