Obetajo se deževni ledeni možje in hladna polulana Zofka

Letošnji ledeni svetniki nam prinašajo več dežja kot hladnega vremena. Nov teden bo prinesel stabilnejše vreme.

Objavljeno
12. maj 2016 14.56
mpi-Dež
J. B., STA
J. B., STA
Ljubljana − Danes se začenja tridnevno godovanje ledenih mož, sv. Pankracija, Servacija in Bonifacija, ki godujejo od 12. do 14. maja. Letošnji ledeni svetniki nam prinašajo več dežja kot hladnega vremena, se bo pa ohladilo v nedeljo, 15. maja, ko goduje sv. Zofija, v ljudskem izročilu imenovana tudi »uscana« Zofka.

Po napovedih meteorologov bo deževalo od danes pa vse do nedelje, vmes so možna tudi krajša suha obdobja, še posebej na vzhodu države, kjer bo v petek dopoldne in v soboto dopoldne precej suho, popoldne pa se bodo padavine večinoma širile od zahoda nad večji del države.

Padavine bodo v nedeljo dopoldne večinoma oslabele in popoldne v večjem delu ponehale. V nedeljo bo nato zapihal veter in na Primorskem zmerna burja, nekoliko se bo ohladilo. »Tako da bo Zofka hladnejša, ledeni možje bodo pa bolj deževni,« je dejala dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje Veronika Hladnik. Po njenih besedah se prihod hladne fronte v maju velikokrat pokriva s časom, ko godujejo ledeni možje in Zofka.

Dnevne temperature bodo od danes do sobote od 15 do 20 stopinj Celzija, v nedeljo pa do 15 stopinj. V prvih dneh prihodnjega tedna nas čaka bolj stabilno, bolj suho in postopoma toplejše vreme, jutra bodo bolj jasna, za zdaj kaže na temperature okoli pet stopinj Celzija, je še povedala Hladnikova.

Majski svetniki so imeli po ljudskem izročilu pomembno vlogo, ki so jo naši predniki jemali zelo resno. Pregovor pravi: »Pred Pankracijem naj poletnih ne bo dni, da za Ksaverijem slana polj več ne mori,« in v dneh pred polulano Zofko naj bi se ohladilo, prav ledeni svetniki pa so menda krivi za nenadno slano in pozebo na vrtovih in poljih. Ljudje so zato v sadovnjakih in vinogradih pogosto kurili krese, s tem pa zaščitili bodoči pridelek pred pozebo. Sveta Zofija je »žegnala zemljo«, zato so na njen god otroci prvič smeli bosi iz hiše, njihove matere pa so na ta dan na balkone postavile korita z balkonskimi rastlinami.

Še dandanes velja, da se pred Zofkinim godom nikakor ne sadi toplotno občutljivega paradižnika, če pa na vrtu nimamo tople grede ali možnosti prekrivanja sadik, se izognemo tudi sajenju kumar, bučk, jajčevcev ter fižola.