Dve gospodinjstvi bosta preklopili na sonce

Največ naprav bodo sončne elektrarne poganjale na Primorskem, najmanj na vzhodu države.

Objavljeno
17. marec 2016 18.25
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Čeprav je bil pretekli teden nekoliko oblačen, so sončne elektrarne proizvedle dovolj elektrike za najmanj 62 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva. Najbolj so delale v Novi Gorici in Portorožu, kjer so poganjale vse naprave povprečnega gospodinjstva ter velike gospodinjske aparate.

Danes pa bodo štirikilovatne sončne elektrarne pokrivale potrebe dveh povprečnih gospodinjstev. Največ elektrike bodo po napovedih EnergizAIR pridelale v Portorožu, 23,9 kilovatne ure, kar bo zadostovalo vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev ter hladilnik, pomivalni stroj in razsvetljavo. Sledila bo Nova Gorica, s 23,4 KWh, kar pokrije 215 odstotkov vseh potreb povprečnega gospodinjstva.

V Lescah bo štirikilovatna elektrarna proizvedla 23,1 KWh elektrike, s katero bosta dve gospodinjstvi lahko poganjali vse naprave ter pralni stroj, računalnik in štedilnik. V Novem mestu bo sončne elektrike dovolj za 210 odstotkov vseh potreb gospodinjstva, v Ljubljani za 207 odstotkov, v Mariboru za 203 in v Murski Soboti za 201 odstotek.

Le v Mariboru in Murski Soboti ga bo premalo

Tudi jutri bo sonca dovolj za dve gospodinjstvi, razen v Mariboru in Murski Soboti. Spet bodo največ elektrike proizvedle sončne elektrarne v Portorožu, in sicer 20,9 KWh, kar bo dovolj za vse naprave, razen štedilnika in računalnika. Sledila bosta Nova Gorica z 20,3 KWh in Lesce z 20,10 KWh. To bo premalo le za računalnik, male gospodinjske aparate in štedilnik oziroma pomivalni stroj, stanje pripravljenosti in pralni stroj.

V Ljubljani bo sonca za 18,5 KWh elektrike oziroma 170 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva, kar bo dovolj za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, razen velikih gospodinjskih aparatov. V Novem mestu bodo štirikilovatne sončne elektrarne pokrile 158 odstotkov potreb gospodinjstva, kar pomeni, da bosta dve lahko uporabljali vse naprave, razen velikih in malih gospodinjskih aparatov ter računalnika.

Toplote na pretek

S šest kvadratnih metrov velikimi sončnimi kolektorji bodo danes lahko segreli 80- 140- in 200-litrski zalogovnik vode, kar bi prihranilo najmanj 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov. Tudi jutri bo podobno. V vseh krajih bo sonce ogrelo 80- in 140-litrski bojler vode. Le v Murski Soboti ne bo moglo ogreti 200-litrskega zalogovnika.