Elektrika in toplota sta se vrnili

Danes bodo vse sončne elektrarne zadovoljile najmanj polovico potreb.

Objavljeno
01. december 2016 18.19
zore/institut
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Petek bo bolj sončen kot sobota, več bo proizvodnje elektrike in po nekaj temnih koncih tedna tudi toplote. V soboto bodo sončne elektrarne v povprečju pokrile 28 odstotkov potreb gospodinjstev, danes pa še 64 odstotkov.

Največ elektrike bo danes po napovedi EnergizAIR proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Portorožu. Z 8,7 kilovatne ure (kWh) bo pokrila 80 odstotkov potreb povprečnega štiričlanskega gospodinjstva po elektriki. Po podatkih Slovenskega e-foruma tako gospodinjstvo na dan porabi 10,85 kWh. Druga bo elektrarna v Lescah z 8,1 kWh (74 odstotkov potreb), tretja elektrarna v Ljubljani s 7,2 kWh (66 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Novem mestu s 7,1 kWh (65 odstotkov potreb), peta elektrarna v Novi Gorici s 6,5 kWh (60 odstotkov potreb), šesta pa elektrarna v Mariboru s 5,7 kWh (52 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo danes proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. S 5,6 kWh bo napajala velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in stanje pripravljenosti oziroma 51 odstotkov potreb.

V soboto nobena elektrarna ne bo dosegla petkove proizvodnje elektrarne v Murski Soboti. Še največ elektrike bo proizvedla elektrarna v Novi Gorici. S 4 kWh bo pokrila 36 odstotkov potreb. Druga bo elektrarna v Portorožu s 3,7 kWh (34 odstotkov potreb), tretja elektrarna v Lescah s 3,5 kWh (31 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Murski Soboti s 3 kWh (27 odstotkov potreb), peta elektrarna v Ljubljani z 2,8 kWh (25 odstotkov potreb), šesta pa bo elektrarna v Mariboru z 2,5 kWh (22 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. Z 2,3 kWh bo pokrila 21 odstotkov potreb.

Toplota se je vrnila

Danes bodo vsi šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji dovolj zmogljivi za segretje 80-litrskega bojlerja vode, toplote bo dovolj tudi za vsaj polovico vode v 140-litrskem bojlerju in za 40 odstotkov vode v 200-litrskem bojlerju. V soboto bodo kolektorji zbrali manj toplote, vendar še vedno dovolj, da bodo povsod lahko segreli 80-litrski bojler vode in tako prihranili 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov.