Elektrike bo nekaj, toplote ne

Sončne elektrarne bodo malo zmanjšale proizvodnjo, v soboto bo spet bolje, za desetino.

Objavljeno
26. november 2015 17.19
Jesen
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – V preteklem tednu so sončne elektrarne v sedmih slovenskih mestih pokrile od 19 do 58 odstotkov potreb, danes bo bolje, še več sonca pa bo v soboto. Elektrarna v Portorožu bo proizvedla dovolj elektrike za 82 odstotkov potreb gospodinjstva.

Danes in jutri bo največ elektrike po napovedi EnergizAIR proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Portorožu. Povprečno gospodinjstvo po podatkih Slovenskega e-foruma porabi 10,85 kilovatne ure (kWh) elektrike na dan, sončna elektrarna v Portorožu pa je bo danes proizvedla 7,4 kWh, kar pomeni 68 odstotkov potreb gospodinjstva oziroma vse naprave, razen velikih gospodinjskih aparatov. Po proizvodnji 5,4 kWh bo nekoliko izstopala še elektrarna v Novi Gorici, saj pokriva skoraj polovico potreb gospodinjstva. Druge elektrarne bodo proizvedle manj, elektrarna v Lescah 3,2 kWh (29 odstotkov potreb), elektrarni v Mariboru in Murski Soboti po 2,8 kWh (po četrtino potreb), elektrarna v Ljubljani 2,6 kWh (24 odstotkov potreb), najmanj pa elektrarna v Novem mestu, le 2,1 kWh, kar zadošča za 19 odstotkov potreb oziroma za zamrzovalnik, pomivalni stroj in razsvetljavo.



V soboto se bo proizvodnja sončnih elektrarn po napovedi povečala za skoraj deset odstotkov. Prva bo spet elektrarna v Portorožu s proizvodnjo devetih kWh (82 odstotkov potreb), druga elektrarna v Novi Gorici s proizvodnjo 6,7 kWh (62 odstotkov potreb). Na tretje mesto bo v soboto skočila sončna elektrarna v Murski Soboti s proizvodnjo 5,1 kWh (46 odstotkov potreb), kar bo zadoščalo za velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in računalnik. Preostale štiri elektrarne bodo po proizvodnji zelo podobne. V Mariboru bodo iz nje dobili 4,2 kWh elektrike, v Lescah in Novem mestu po štiri kWh, v Ljubljani pa 3,9 kWh, kar bo omogočilo delovanje velikih gospodinjskih aparatov.

Toplote je zmanjkalo

Le v Portorožu bodo šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji zmogli segreti bojler z 80 litri vode, v Novi Gorici pa le 66 odstotkov te količine. V vseh drugih mestih kolektorji ne bodo omogočali nobenega prihranka fosilnih goriv za ogrevanje vode. V soboto bo malo bolje, poleg kolektorjev v Portorožu bodo 80 litrov vode segreli tudi tisti v Novi Gorici, v drugih mestih pa bodo lahko segreli vsaj dobro petino vode v 80-litrskem bojlerju.