Elektrike in toplote za gospodinjstva dovolj

Za jutri je napoved slabša, zlasti za vzhod države.

Objavljeno
24. marec 2016 17.40
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – V preteklem tednu so štirikilovatne sončne elektrarne po vsej Sloveniji zagotavljale več kot dovolj elektrike za gospodinjstva. Tako bo tudi danes, jutri pa je napoved slabša, zlasti za vzhod države. Toplote bo te dni povsod že dovolj za segrevanje sanitarne vode, ponekod tudi več.

Največ elektrike, kar 16,9 kilovatne ure (kWh), to zadošča za 156 odstotkov porabe povprečnega slovenskega štiričlanskega gospodinjstva, bo danes po napovedi EnergizAIR proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. Povprečno gospodinjstvo po podatkih Slovenskega e-foruma z vsemi aparati in napravami porabi 10,85 kWh elektrike. Druga bo sončna elektrarna v Portorožu s 15,4 kWh (141 odstotkov porabe). Tretja bo elektrarna v Mariboru s 15,2 kWh, kar bo zadoščalo za vse naprave povprečnega gospodinjstva in še za dodatne velike gospodinjske aparate ter stanje pripravljenosti (140 odstotkov porabe).

 

 

Sledila bo Nova Gorica, kjer bo elektrarna proizvedla 15,1 kWh, kar zadošča za 138 odstotkov porabe oziroma za vse naprave gospodinjstva in še za dodatne velike gospodinjske aparate in računalnik. Peta bo sončna elektrarna v Lescah. Proizvedla bo 14,6 kWh elektrike, dovolj za vse naprave gospodinjstva in še za velike gospodinjske aparate (134 odstotkov porabe). Sledila bo sončna elektrarna v Ljubljani s proizvodnjo 14,5 kWh elektrike in napajanjem vseh naprav gospodinjstva ter dodatnega hladilnika, zamrzovalnika in razsvetljave (133 odstotkov porabe). Najmanj elektrike bo danes proizvedla elektrarna v Novem mestu, vendar bo 13,9 kWh več, kot bo proizvedla katera koli štirikilovatna sončna elektrarna v soboto.

Svetlobe bo manj

V soboto nobena sončna elektrarna ne bo pokrila vseh potreb gospodinjstva. Še najbolj se bo temu približala elektrarna v Portorožu s proizvodnjo 10,5 kWh. To bo zadoščalo za napajanje vseh naprav gospodinjstva, z izjemo pečice (96 odstotkov porabe). Druga bo elektrarna v Novi Gorici s 10,2 kWh, pri 94-odstotni pokritosti proizvodnje s porabo bo zmanjkalo elektrike za stanje pripravljenosti. Tretja bo elektrarna v Lescah z 9,9 kWh (91 odstotkov porabe). Sledile bodo sončne elektrarne v Ljubljani s 8,6 kWh (79 odstotkov porabe), Murski Soboti z 8,2 kWh (75 odstotkov porabe) in Mariboru z 8 kWh (73 odstotkov porabe). V soboto bo najmanj elektrike proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu, le 7,1 kWh. Ob 65-odstotni pokritosti porabe bo zmanjkalo elektrike za velike gospodinjske aparate in računalnik.

Toplote je povsod dovolj

Danes in jutri bodo vsi po šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji zagotavljali segrevanje 140-litrskega bojlerja vode. V soboto bo le v Novem mestu malo zmanjkalo.