Emisije toplogrednih plinov na najnižji ravni do zdaj

Skupna raven emisij se v Evropski uniji znižuje, se pa zvišuje raven emisij, ki jih povzroča transport.

Objavljeno
21. junij 2016 19.32
mdr*tovornjak
Pi. K.
Pi. K.

Emisije toplogrednih plinov v Evropski uniji so se leta 2014 znižale na najnižjo raven doslej, ugotovlja Evropska agencija za okolje (EEA). Od leta 1990 je Evropska unija emisije toplogrednih plinov zmanjšala za skoraj četrtino oziroma 24,4 odstotka, v zadnjem letu (od 2013 do 2014) pa za 4,1 odstotek.

K zmanjšanju toplogrednih emisij so pripomogli različni dejavniki, vključno z naraščajočim deležem uporabe obnovljivih virov energije, manj uporabe ogljika in drugih fosilnih goriv ter izboljšanjem energetske učinkovitosti. Spremenila se je tudi sama struktura gospodarstva, k manj škodljivim izpustom pa je nekaj pripomogla tudi recesija. Zaradi milejših zim, je bilo nižje tudi povpraševanje po energiji za ogrevanje gospodinjstev, še navaja EEA.

Podatki raziskave kažejo precejšen padec izpustov ogljikovega dioksida, v energetskem sektorju je bilo v ozračje izpuščenega za 7,4 odstotkov manj ogljikovega dioksida, predvsem zaradi zapiranja premogovniških obratov in prehajanja na obnovljive vire enrgije.

Največji onesnaževalec je transport

Izpusti škodljivih emisij pa so se od leta 1990 do 2014 za kar 17 odstotkov povečali v cestnem prometu, kjer avtomobili, avtobusi in tovarnjaki v ozračje na leto spustijo že 124 mega tone CO2, kažejo danes objavljeni podatki EEA.

K škodljivim emisijam v zraku pa vedno bolj pripomorejo tudi emisije letalskega prometa. Od leta 1990 do 2014 so se škodljivi izpusti letal povečali za 80 odstotkov, raziskavo povzema Guardian.

Poleg omenjenih rastejo tudi emisije fluoriranih ogljikovodikov. Emisije teh toplogrednih plinov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilskih klimatskih naprav, domačih hladilnih naprav in v industrijskem hlajenju, so se od leta 1990 do 2014 povečale na 93 mega ton. 

Povečati je potrebno vložke v inovacije

Direktor EEA Hans Bruyninckx je ob spodbudnih rezultatih izpostavil, da gre za pomemben korak pri dosegu ciljev, ki si jih je Evropska unija zadala za leti 2030 in 2050.

EU želi namreč do leta 2030 emisije v primerjavi z letom 1990 zmanjšati za 40 odstotkov, do leta 2050 pa za 80 odstotkov. V zadnjih 26 letih so sicer države unije emisije zmanjšale za 24,4 odstotka.

Bruyninckx pravi tudi, da morajo EU in njene članice povečati investicije v tehnologijo in inovacije, ki bodo zmanjšale odvisnost od fosilnih goriv.