Ena sončna elektrarna za dve hiši

Teden, ko bo proizvodnja za dvakrat presegla potrebe. V soboto najbolj izdatno v Ljubljani.

Objavljeno
02. julij 2015 13.40
bsa/Ljubljana
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Povprečna proizvodnja štirikilovatne sončne elektrarne je že pretekli teden zadoščala za vse potrebe povprečne štiričlanske družine, tu pa je že teden, ko bo proizvodnja za dvakrat presegla potrebe.

Najmočneje bo danes sonce sijalo v Ljubljani, sončna elektrarna bo proizvedla 23,2 kilovatne ure (kWh) elektrike. Glede na to, da povprečno gospodinjstvo na dan porabi 10,85 kWh elektrike, bi sončna elektrarna v Ljubljani lahko poganjala vse naprave dveh gospodinjstev, pa še po en štedilnik in računalnik. Podobno bo v Murski Soboti in Novem mestu s proizvedenimi 22,8 kWh.

V Lescah bo sončna elektrarna proizvedla 22,5 kWh, kar pomeni 207 odstotkov potreb štiričlanskega gospodinjstva. V Mariboru bo sonca le malo manj, saj bo sončna elektrarna proizvedla 22,2 kWh oziroma 204 odstotke potreb, kar pomeni vse naprave dveh gospodinjstev in štedilnik. V Novi Gorici bo lahko sončna elektrarna s 21,8 kWh napajala vse naprave dveh gospodinjstev, v Portorožu pa ji bo s 21,6 kWh zmanjkalo za en računalnik.

Še bolj vroče

Jutri, v soboto, bo v vseh mestih še več sonca. S 25,4 kWh bo še naprej najbolj produktivna sončna elektrarna v Ljubljani. To namreč pomeni pokritje 234 odstotkov potreb gospodinjstva oziroma napajanje vseh naprav dveh gospodinjstev in še dodatnih velikih gospodinjskih aparatov. V Murski Soboti bo podobno, elektrarna bo proizvedla 25,3 kWh, kar zadošča za vse naprave dveh gospodinjstev ter dodatnega hladilnika, zamrzovalnika in razsvetljave.

V Novem mestu bo sončna elektrarna s 24,8 kWh pokrila 228 odstotkov potreb, v Mariboru 225 odstotkov, v Lescah 219 odstotkov, v Novi Gorici in Portorožu pa 211 odstotkov potreb oziroma vse naprav dveh povprečnih gospodinjstev ter dodatnega pomivalnega stroja, pečice in štedilnika.

Toplote je še preveč

Danes in jutri bodo solarni termalni sistemi s sprejemniki v velikosti šestih kvadratnih metrov povsod lahko segreli dovolj vode na 45 stopinj Celzija za potrebe gospodinjstev. Pod prho je v teh vročih dneh lepo pomisliti, da za segrevanje vode niste porabili do 1,5 litra kurilnega olja, do 1,4 kubičnega metra plina, 11,8 kWh električne energije ali do 2,7 kilograma lesnih peletov. Vse to namreč pospešuje podnebne spremembe ali pa onesnažuje zrak s prašnimi delci.