Energetika in industrija v Evropski uniji zmanjšujeta emisije

Emisije toplogrednih plinov naprav, vključenih v trgovanje z emisijami, so se lani zmanjšale za 4,5 odstotka.

Objavljeno
18. maj 2015 14.43
reu GERMANY/
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Podatki evropske komisije kažejo, da so se emisije toplogrednih plinov iz naprav, ki sodelujejo v sistemu EU za trgovanje z emisijami (EU ETS), lani zmanjšale za približno 4,5 odstotka. Sistem EU za trgovanje z emisijami vključuje več kot 11.000 elektrarn in proizvodnih naprav v 28 državah članicah EU ter na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu, vključuje pa tudi emisije letalskih prevoznikov, ki letijo med evropskimi letališči. V letu 2014 so preverjene emisije toplogrednih plinov iz nepremičnih naprav znašale 1812 milijonov ton ekvivalenta ogljikovega dioksida.

Skupni presežek pravic do emisij, ki vpliva na nizko ceno kuponov, se je lani rahlo zmanjšal s približno 2,1 milijarde na približno 2,07 milijarde. Raven upoštevanja pravil sistema EU za trgovanje z emisijami je bila med podjetji znova visoka. Manj kot odstotek naprav, ki so poročale o svojih emisijah za leto 2014, do roka 30. aprila letos ni predalo pravic, ki ovsegajo vse njihove emisije.

Preverjene emisije CO2 iz letalskih dejavnosti, ki so se izvedle med letališči v EGP, so v letu 2014 znašale 54,9 milijona ton CO2, kar pomeni povečanje za 2,8 odstotka v primerjavi s 53,4 milijona ton CO2 v letu 2013. Raven upoštevanja pravil EU ETS je bila tudi v primeru letalstva visoka. Obveznosti so izpolnili letalski operaterji, odgovorni za 99 odstotkov emisij iz letalskih dejavnosti v okviru EU ETS.

Emisije in rast se ločujejo

»Kljub temu da so se naša gospodarstva vrnila na pot rasti, emisije še naprej padajo. To znova dokazuje, da gresta gospodarska rast in boj proti podnebnim spremembam z roko v roki ter pošilja močan signal voditeljem pred novim svetovnim podnebnim dogovorom v Parizu decembra letos. Trgovanje z ogljikom prinaša stroškovno učinkovito zmanjšanje emisij. Sočasno ima recesija še vedno učinek na trg ogljika. Zato toplo pozdravljam ambiciozen političen dogovor o rezervah emisijskih pravic za stabilnost trga,« je pri tem povedal komisar za podnebno ukrepanje in energijo Miguel Arias Cañete.

Energetika v nizkoogljičnost

Podpredsednik komisije Maroš Šefčovič pa je danes najavil turnejo o energetski uniji po državah članicah EU, ki se bo začela 20. maja na Nizozemskem. Pred začetkom turneje je povedal, da mora EU zmanjšati odvisnost od energije in oblikovati konkurenčen evropski trg energije. Pozornost je treba nameniti energijski učinkovitosti, dekarbonizaciji gospodarstva in družbe ter boju proti podnebnim spremembam. Prav tako mora EU ohraniti vodilno vlogo na področju tehnologije ter se osredotočiti na obnovljive vire energije.