Konec tedna bo reven s soncem

Kljub slabšemu vremenu bodo vse sončne elektrarne proizvedle dovolj elektrike.

Objavljeno
09. junij 2016 18.30
tlo vojnik
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Po napovedi EnergizAIR bo danes največ sončne svetlobe na zahodu, v Lescah, Novi Gorici in Portorožu, ravno slednji mesti pa bosta v soboto najmanj obsevani, drugod po Sloveniji pa bo sonca komaj dovolj za učinkovito napajanje vseh naprav gospodinjstev. Podobno bo s proizvodnjo toplote v sončnih zbiralnikih.

Danes bo največ elektrike proizvedla sončna elektrarna v Lescah, s 15,4 kilovatne ure (kWh) elektrike bo pokrila 141 odstotkov porabe gospodinjstva. Druga bo elektrarna v Portorožu, 15 kWh bo dovolj za 138 odstotkov potreb. Tretja bo sončna elektrarna v Novi Gorici, proizvedla bo 14,8 kWh, kar bo dovolj za 136 odstotkov potreb gospodinjstva. Elektrarna v Ljubljani bo s 13,5 kWh četrta (123 odstotkov potreb), elektrarna v Murski Soboti s 13,3 kWh (122 odstotkov potreb) peta, elektrarna v Mariboru pa bo s 12,5 kWh (115 odstotkov potreb) šesta. Najmanj elektrike bo danes proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu, z le 12,2 kWh bo presegla porabo gospodinjstva za 12 odstotkov.

 

 

 

V soboto manj sonca

Še največ elektrike bo po napovedi v soboto proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Lescah. Z 12,3 kWh bo pokrila 113 odstotkov potreb štiričlanskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma porabi povprečno 10,85 kWh na dan. Presežek elektrike bo dovolj za delovanje dodatnega hladilnika in stanja pripravljenosti. Druga bo elektrarna v Ljubljani s 12,2 kWh, kar bo zadoščalo za 112 odstotkov potreb oziroma za vse naprave povprečnega gospodinjstva, poleg tega pa še za računalnik, stanje pripravljenosti in pomivalni stroj. Tretje po sončni obsevanosti bo Novo mesto, sončna elektrarna bo tam proizvedla 12 kWh, kar bo zadoščalo za 110 odstotkov potreb.

Četrta bo sončna elektrarna v Murski Soboti, z 11,3 kWh bo napajala vse naprave povprečnega gospodinjstva in dodaten pomivalni stroj (104 odstotke potreb). Elektrarna v Mariboru po proizvedla malenkost manj elektrike, 11,2 kWh, kar bo dovolj za vse naprave in dodaten računalnik (103 odstotke potreb). Šesta bo sončna elektrarna v Portorožu z 10,6 kWh. To bo zadoščalo za vse naprave gospodinjstva, elektrike bo zmanjkalo le za računalnik (97 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo po napovedi proizvedla sončna elektrarna v Novi Gorici. Le 10,1 kWh elektrike bo zadoščalo za 93 odstotkov potreb, zmanjkalo je bo le za pomivalni stroj in pečico.

Toplote bo več

V vseh sedmih slovenskih krajih bodo po šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji lahko dovolj segreli 80- in 140-litrske bojlerje vode. Za segrevanje 140 litrov vode bi sicer v gospodinjstvu porabili 1,1 litra kurilnega olja, en kubični meter plina, 8,3 kWh elektrike ali 1,9 kilograma peletov. Tudi toplote bodo največ zbrali v Lescah, kjer se bo zmogljivost zbiralnikov najbolj približala temu, da bi lahko segreli tudi 200-litrski bojler vode.

V preteklem tednu bi v vseh krajih z uporabo toplote sončnega sevanja tako prihranili 7,5 litra kurilnega olja, 6,9 kubičnega metra zemeljskega plina, 13,4 kilograma lesnih peletov ali 58 kWh elektrike, razen v Novi Gorici, kjer bi prihranili le 6,7 litra kurilnega olja, 6,2 kubičnega metra plina, 12 kilogramov lesnih peletov ali 52,1 kWh.