Razrešeni direktor Eko sklada Milenko Ziherl toži vlado

V času izbire novega direktorja Eko sklada, se bo vlada ukvarjala s tožbo prejšnjega direktorja zoper odločbo o razrešitvi.

Objavljeno
13. avgust 2015 17.36
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Vlada je na predlog nadzornega sveta Eko sklada 3. julija razrešila direktorja Milenka Ziherla in do imenovanja novega direktorja Eko sklada za opravljanje funkcije direktorja imenovala Hinka Šolinca. V skladu z zakonom o javnih skladih namreč funkcijo direktorja sklada do imenovanja novega direktorja  opravlja predsednik nadzornikov (Tanja Bolte iz MOP) ali nadzornik, ki ga za to pooblasti vlada, vendar najdlje 90 dni. V tem času vršilcu dolžnosti direktorja miruje članstvo v nadzornem svetu.

»Milenku Ziherlu je nadzorni svet očital dvanajst ugotovljenih kršitev, očitkov o neizpolnjevanju obveznosti. Ugotovljeno je bilo, da direktor na predstavljenih področjih pomanjkljivo pozna delovanje javnega sklada, zakonodajo s področja delovanja sklada v predstavljenem delu in zakonodajo, ki zadeva javne uslužbence. Poleg tega se je v vseh točkah zagovora opiral na druga mnenja. Zoper takšno odločbo vlade je Milenko Ziherl vložil tožbo na upravno sodišče. Kot razlog navaja, da se mu ni dala možnost, da bi se pred izdajo odločbe o razrešitvi izjavil o krivdnih razlogih za razrešitev in o vseh za odločitev pomembnih okoliščinah in predlaga, da se razrešitev z mesta direktorja Eko sklada odloži do izdaje pravnomočne odločbe v naslovni zadevi ter da se mu, kot tožeči stranki, v roku 15 dni povrnejo stroški postopka,« sporoča vlada.

Stališče ministrstva za okolje in prostor je, da je tožba neutemeljena, zato predlaga, da vlada upravnemu sodišču pošlje odgovor na tožbo.

O novem direktorju v ponedeljek

Nadzorniki Eko sklada so sicer danes odprli prijave desetih kandidatov za novega direktorja sklada. Kot je povedala predsednica nadzornikov Tanja Bolte, danes imen kandidatov še ne bodo razkrivali, povabila na razgovor bodo poslali v ponedeljek.