Mobilnostni načrt za privlačnost soseske

Parkirni prostor stane do 30.000 evrov, ni pa ga treba kupiti, če gospodinjstvo nima avtomobila.

Objavljeno
19. oktober 2017 18.38
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Stuttgart – Mobilnostni načrt za sosesko je zahtevalo mesto. Vsi novi lastniki stanovanj v soseski imajo avtomobil, verjetno pa ne bodo kupili drugega avtomobila, saj je prihranek znaten, na voljo je souporaba električnih avtomobilov in koles, tudi javni promet.

»Mlajša generacija bi uporabljala avtomobile, ne bi jih pa imeli,« pravi arhitekt Christoph Welz, ki ugotavlja še, da v ima v središčih mest avtomobil v lasti že precej manj ljudi kot včasih. V novi soseski so za prvih 125 stanovanj uredili tri električne avtomobile in pet električnih koles. Ker pa je nujno, da so vozila vedno čista in napolnjena, je treba tem avtomobilom zagotoviti upravitelja. Na srečo se s to dejavnostjo že ukvarjajo tudi večja podjetja. Tako so avtomobile prebarvali v barve Stadtmobila. »Mi dajemo prostor in elektriko, avtomobile tudi sponzoriramo,« pravi Welz.

Brez avtomobilov je prostor prijetnejši. Foto Borut Tavčar/Delo

V neposredni bližini vozi mestna železnica, v Stuttgartu imajo tudi sistem souporabe vozil car2go, ki nima postaj, na katere je avtomobil treba vrniti. »V mestu pa lahko tudi hodiš in uporabljaš kolo,« dodaja Welz, ki je prepričan, da bo v desetih letih na nemških cestah vsaj četrtina vozil električnih. »Mi gradimo za 30 ali tudi več kot sto let. Na parkirišču pod sosesko imamo tako navadne polnilnice, zunaj so tri hitre polnilnice, kjer se avtomobil napolni v dveh do treh urah. Če bi bile vse polnilnice hitre, bi se omrežje sesulo,« pravi Welz, ki dodaja, da so stanovalcem razdelili po 200 evrov, da se registrirajo v sistem souporabe avtomobilov, ga preizkusijo in nato začnejo tudi redno uporabljati. Prepričan je, da vožnja električnega avtomobila prevzame vsakogar.

Žal mu je le, da so za sosesko dobili dovoljenja pred spremembo zakonodaje. Tako morajo urediti najmanj en parkirni prostor na stanovanje, po novem lahko število zmanjšajo na 80 odstotkov. Prostor stane do 30.000 evrov, če gospodinjstvo nima avtomobila, mu ga ni treba kupiti. Welz računa tudi na najemnike.