Na informativnih dnevih je okolje dodana vrednost

Šole, ki sodelujejo v kampanji Pozor(!)ni za okolje, se predstavljajo tudi z dejavnostmi varovanja okolja.

Objavljeno
12. februar 2016 17.05
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Kranj - Šole po vsej Sloveniji, ki sodelujejo v Goodyearovi kampanji Pozor(!)ni za okolje, se v okviru informativnih dnevov predstavljajo z različnih zornih kotov, tudi z okoljskega. EKOninje, najbolj okoljsko ozaveščeni dijaki, izvajajo EKObum predstavitve, kjer obiskovalcem predstavljajo svoje celoletne aktivnosti za zmanjševanje ogljičnega odtisa na šoli in v lokalni skupnosti.

Ključni izziv EKObum predstavitev je prenos sporočila, da je varovanje okolja naloga vsakega posameznika. Dijaki EKOninje nastopajo v vlogi igralcev, režiserjev in snemalcev, saj dogajanje snemajo, s posnetki pa se bodo vse sodelujoče šole v prihodnjih mesecih pomerile na EKOtekmovanju.

Mentorica Nika Cebin je pojasnila, da obiskovalci ljubljanske Gimnazije Ledina z ogledom privlačnih kemijskih eksperimentov spoznajo pomembne lastnosti vode. »Poleg tega s tekstilnico prikažemo možnosti ponovne uporabe oblačil, o kakovosti naravne kozmetike osveščamo s prikazom postopka izdelave naravnega sivkinega mila s čebeljim voskom, obiskovalcem pa tudi postrežemo sivkin čaj in sivkin sladoled in tako poudarjamo pomen ekološko pridelane hrane,« pravi Cebinova.

Na Srednji šoli tehniških strok Šiška v Ljubljani pa se dijaki pod mentorstvom Mirje Mrovlje Pečnik osredotočajo na pravilno ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo: »Pripravili smo učno gradivo o tem, kaj storiti na primer z odsluženimi telefoni, računalniki in drugo tovrstno odpadno opremo. Obiskovalci lahko podpišejo EKOobljubo, si ogledajo električni avto in spoznajo Brihtno kanto - inovativni sortirnik odpadkov, ki so ga izdelali naši dijaki. Predstavimo jim tudi našo lastno sončno in vetrno elektrarno in izobraževalne module o obnovljivih virih energije,« pa pojasnjuje Pečnikova.