Na krožnik namesto v smeti

Piškoti iz bananinih olupkov pomagajo v boju proti odpadni hrani.

Objavljeno
23. junij 2017 14.15
Reinaldo Jose Lopes, Folha de S. Paulo
Reinaldo Jose Lopes, Folha de S. Paulo

»Včasih sem bila neverjetno izbirčna pri hrani,« priznava Regina Tchelly, 35-letna kuharica in podjetnica, ki živi v mestni četrti Morro da Babilonia v brazilskem mestu Rio de Janeiro. »Niti približati se nisem hotela polnozrnati hrani.«

Toda zadnjih šest let počne natanko to - in še več. Regina je vodja projekta Favela Organica in je doslej naučila že več kakor 30.000 ljudi, kako pridelati zelenjavo v majhnih prostorih, kako spremeniti bananine olupke, brokolijeva stebla, bučkine lupine in druge težko predstavljive naravne sestavine v specialitete. Poleg tega uči, kako spremeniti vse, česar ni mogoče uporabiti v kuhinji, v kompost za domače vrtove.

Ustanoviteljica projekta Favela Organica je prišla v Rio de Janeiro kot najstnica in dolga leta delala kot sobarica, nato se je odločila zaprositi za sofinanciranje, ki ga omogoča mladinska agencija Agência de Redes Para Juventude, vladni pogram za mala socialna podjetja. Za to se je odločila leta 2011, ko je pripravila prvo delavnico v svojem stanovanju.


Ustanoviteljica projekta Favela Organica Regina Tchelly. Foto: Alan Miguel Gonçalves

»Prizadevam si predvsem za gastronomijo, ki ne bi bila elitna. S svojimi recepti poskušam ustvariti jedi, ki so videti lepe in v katerih se skriva veliko čustvenega spomina, ki prihaja iz srca - da so torej nekaj takšnega, kar bi lahko babica skuhala za vas,« pojasnjuje.

Anita de Oliveira Santos, 42-letna pomočnica medicinskih sester iz četrti Morro da Babilonia, pravi, da so ji Reginine delavnice odprle oči. Njeno pozornost sta takoj pritegnila recepta za brigadeiro iz bananih olupkov (brigadeiro je tradicionalna brazilska sladica, običajno narejena iz kondenziranega mleka in čokolade v prahu) ter za rižoto iz lupine lubenice. »Pravimo ji naravna viagra,« med smehom pove Anita.

Regina bo svoje recepte in nasvete kmalu predstavila širšemu občinstvu - avgusta bo namreč prvič nastopila kot voditeljica v svoji televizijski oddaji na Futuri, brazilskem izobraževalnem televizijskem kanalu.

***