Na obali Nove Zelandije nasedlo več kot 600 kitov

Reševalci se trudijo, da bi jih vrnili v morje. Večina kitov je poginila. 

Objavljeno
11. februar 2017 16.42
NEWZEALAND-WHALES/
K. B., STA
K. B., STA
Farewell Spit  Po tem ko je včeraj na obalo Nove Zelandije nasedlo več kot 400 kitov, jih je danes še okoli 200. Večina jih je poginila, reševalci pa se trudijo, da bi ostale vrnili v morje.

V noči na petek je na eno od plaž novozelandskega polotoka Farewell Spit nasedlo 416 kitov vrste mrka pliskavka. Preden so jih odkrili reševalci, jih je okoli 250 poginilo.

Do sobote jih je preživelo približno 100, ki so jih vrnili v morje. Vendar v bližino obale je priplavala nova jata s približno 200 kiti. »Kljub našemu trudu, da bi preprečili nove izgube, je velika jata približno plavajočih kitov vseeno nasedla,« je dejal tiskovni predstavnik organizacije DOC Herb Christophers.

Zdaj pri reševanju novonasedlih pomaga več sto prostovoljcev, ki naplavljene kite poskušajo obvarovati pred napadi morskega psa. Ne vedo, zakaj se je nova jata pojavila, predvidevajo pa da se je odzvala na klic nasedlih kitov, je ocenil Daren Grover iz okoljevarstvene skupine Project Jonah: »To je zelo nenavadno, nekaj, česar doslej še nismo videli.«

Vzroki za to, da kiti nasedejo na obalo, še niso natančno znani, znanstveniki pa domnevajo, da so povezani z boleznijo ali vremenskimi pojavi.

Nova Zelandija ima sicer eno izmed najvišjih stopenj nasedanja delfinov in kitov na svetu. Tako vsako leto nasede okoli 300 živali. Februarja leta 2015 je na polotoku Farewell Spit nasedlo okoli 200 kitov, pri čemer jih je polovica umrla.

Mrke pliskavke se tudi močno zanašajo na svoj organ, podoben sonarju, ki slabo delujo na peščenem in blatnem dnu Farewell Spita, ko kiti morda mislijo, da so še vedno v globoki vodi. Ker pa je ta vrsta zelo družabna, mnogi prihitijo na pomoč, ko kdo zaide v težave, je za AFP pojasnil morski biolog Jochen Zaeschmar.

Ob tako množičnem nasedanju se oblasti zdaj ukvarjajo tudi s tem, kako se najbolje znebiti trupel poginulih živali. Preprosto odvleči jih na odprto morje bi bilo problematično, saj bi se lahko po napihnjenju vrnila na obalo.