Najprej kot okrasek na jelki, nato kalčki v solati

Kupujemo veliko in pogosto prav darila pristanejo med odpadki. Zakaj ne bi podarili dobro delo, ki ostane.

Objavljeno
04. december 2014 19.09
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – December je čas obdarovanj in velikokrat ne znamo biti več inovativni pri tem, kaj bi podarili prijateljem ali poslovnim partnerjem, ali pa kupimo darilo, ki konča kot odpadek. Zakaj ne bi podarili odgovornega darila, za katerega vemo od kod prihaja in kakšno zgodbo ima.

Pravična trgovina 3MUHE, Krilca, darila s čarobno močjo, Kulturno-ekološko društvo Smetumet, Društvo Humanitas in Zadruga Buna so pripravili katalog etičnega obdarovanja za posameznike in podjetja. Na enem mestu so zbrali darila, ki predstavljajo preprosto in elegantno, obenem pa etično izbiro. Glavno vodilo je obdarovanje z namenom, z etično vsebino, pri čemer je poznana zgodba za darilom. Vsa darilca so na voljo tudi v Pravični trgovini Tri muhe, skupaj z njihovo ponudbo čokolade, čajev, karitejevega masla ipd.

Kot pravi Rene Suša iz društva Humanitas, kupujemo veliko, a sploh ne vemo, od kod izdelki prihajajo in kako so narejeni. Večinoma gre za stvari iz oddaljenih koncev sveta. Zato v katalogu etičnih daril ponujajo dve delavnici, in sicer izobraževanje zaposlenih o družbenih in okoljskih posledicah globalizacije in potrošniške družbe ter izvedbo lutkovne predstave Rešilni čoln za otroke zaposlenih.

Nematerialna darila

Gaja Brecelj iz Umanotere razlaga, da poskušajo trajnostni razvoj vključiti skozi različne pristope, da so primerni tako za posameznike kot za podjetja. »Velikokrat se zgodi, da kupimo majico iz organskega bombaža, a če ni narejena, na primer s pravičnim plačilom, je to lahko problem. To se pogosto zgodi zaradi nevednosti, kajti promocija okolja je lahko zelo močna, ob tem pa se pozablja na družbeni vidik. Zato želimo opozoriti, da je treba upoštevati vse vidike,« pravi Brecljeva in dodaja, da etično obdarovanje pomeni tudi spremembo vrednot.

V Umanoteri so pripravili nematerialna darila v obliki Krilc s čarobno močjo. Gre za dobro delo, ki ga lahko tudi v imenu obdarovanca namenimo nekomu tretjemu. Pomagajo konkretnim ljudem, živalim in naravi. Tako lahko pomagate ohranjati tropski deževni gozd, slovenske gozdove ali pa pomagate ganskim šolarjem do obveznih uniform ali slovenskim otrokom iz deprivilegiranih okolij izpolnite željo. Izbirate lahko me 42 različnimi Krilci, v sedmih letih, kar obstajajo, pa so jih podelili skoraj 7500.

Vse več daril med odpadki

V Kulturno-ekološkem društvu Smetumet opažajo, da vsako leto narašča količina odpadnih daril, ki januarja že prihajajo k njim, ko pripravijo ponovoletno obdarovanje. Maja Rijavec iz KED Smetumet pravi, da je bistveno, da zmanjšamo odpadke in nanje začnemo gledati kot na surovino. Ustvarjalke iz društva so pripravile darilca, narejena iz slovenskih odpadkov, primerna za posameznike in podjetja. S slednjimi se celo lahko dogovorijo, da zanje lahko iz njihovih odpadkov izdelajo poslovna darila. »Tako podjetje reciklira del odpadkov in hkrati ne kupuje potencialnih odpadkov v obliki daril,« pojasnjuje Rijavčeva. Eno izmed prazničnih darilc izpod njihovih rok je okrasek, izdelan iz škatel za jajca, ki ga po praznikih lahko posadite, saj so v njem ekološka semena užitnih rastlin. Skupaj s papirjem z navodili za uporabo je pakiran v kuverto iz presežnih brajevih časopisov.

Kava pogosto med darili

»Vedno znova me preseneti, da se mora obdarovanje materializirati,« pravi Tine Čokl iz zadruge Buna in dodaja, da lahko nekomu podarimo tudi sprehod ali pa mu skuhamo kavo. Ta se pogosto znajde med darili, a marsikdo niti ne ve, da je kar 37 od 50 držav, ki povzročajo degradacijo okolja, pridelovalk kave.

Zato so se v zadrugi odločili ponuditi kavo, ki ima pravično poreklo. Zelo pomembna je tudi svežina, ki jo zagotavljajo z odkupom neposredno od pridelovalca oziroma s čim manj posredniki. Zato ima njihova kava kratek rok trajanja in nikoli ni popolnoma enakega okusa. »Embalaža nam je bila izziv, saj nismo želeli, da bi takoj po nakupu postala odpadek. Tako smo se odločili za steklene kozarce, ki jih lahko pri nas vrnete ali pa ponovno uporabite, zamenjate …,« razlaga Čoklova.