Najtežja vprašanja o hrani in odpadkih

Tekmovanje programa Ekošola je potekalo prek spleta, udeležilo pa se ga je 1189 tričlanskih ekip iz 148 osnovnih šol iz vse Slovenije.

Objavljeno
30. marec 2016 17.23
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - V mednarodni program Ekošola je vključenih 712 vrtcev, šol in drugih vzgojno izobraževalnih ustanov, ki načela trajnostnega razvoja prenašajo in vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. Načela trajnostnega razvoja in odgovoren način bivanja ekošolarji izvajajo skozi številne projekte. Eden izmed njih je tudi Ekokviz za osnovne šole v poznavanju okoljskih tem. Letos se je kviza udeležilo 3567 učencev šestih, sedmih in osmih razredov 148 osnovnih šol.

Učenci tekmujejo ekipno v treh različnih temah, ki so vsako leto drugačne in vsebine obravnavajo poglobljeno, za kar je učencem na voljo interaktivno gradivo. Tekmovanje poteka prek spleta, najboljše šole pa prejmejo tudi denarne nagrade, namenjena konkretnim okoljskih naložbam, ki jih zagotavlja Telekom Slovenije.

Učenci šestega razreda so pri temi Biotska raznovrstnost spoznavali, kaj je biotska raznovrstnost, kako se je razvijala skozi čas in kateri dejavniki jo ogrožajo, kako živilska industrija vpliva na zmanjševanje biotske raznovrstnosti ter kako lahko posameznik pripomore k temu, da jo v čim večji meri ohranimo.

              Vprašanja in odgovori prek spleta, pomembna je tudi hitrost. Foto Ekošola

 

Tema Hrana je učencem sedmih razredov postregla s podatki o tem kaj pomeni pojem hranilne snovi, seznanila jih je z vrstami hranilne snovi, prednostmi uživanja lokalno pridelane hrane v primerjavi s hrano, ki ima za seboj že tisoče kilometrov, kaj pomenijo načela odgovornega ravnanja s hrano in kakšen delež ima svetovna proizvodnja hrane pri okoljski krizi ter kako rešiti predstavljene okoljske izzive.

Učenci osmih razredov so v temi Odpadki spoznali pojem odpadek, vrste odpadkov, problem odpadkov, ki nastanejo med izdelavo hrane ali po uživanju hrane, problem odmetavanja hrane po svetu in nekaj rešitev za to da bi s hrano čim bolj odgovorno ravnali.

Največ težav s hrano

Vprašanja, ki so delala največ preglavic na šolskem in državnem tekmovanju, so se nanašala na hrano, pri čemer so morali učenci pravilno povezati pojme, ki so povezani s prednostmi lokalne pridelave hrane. Veliko težavo so jim predstavljala tudi živila, kjer so morali pravilno določiti časovno obstojnost posameznih živil v zamrzovalniku.

Na državnem tekmovanju pa so imele ekipe največjo težavo pri vprašanju koliko vode porabimo za proizvodnjo skodelice mleka (2 decilitra) in pri pravilnem shranjevanju zelenjave. Pravilno so morali povezati različne vrste zelenjave s predlaganimi možnostmi, kako jih pravilno shranjujemo v hladilniku.

Zmagovalci iz Ljubljane

Zmagala je ekipa OŠ Ledina. Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Dravlje, tretje pa ekipa OŠ Naklo. Dvanajst najboljših ekip iz šolskega tekmovanja, ki je potekalo 12. februarja, se je najprej pomerilo v polfinalnem delu, kjer so odgovarjali na 30 vprašanj prek računalnika. Po tem delu je bila najboljša ekipa Lepidoptera iz OŠ Dravlje, ki je med vsemi ekipami edina pravilno odgovorila na vseh 30 vprašanj, obenem pa so imeli tudi najkrajši čas reševanja.

Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, ekipe pa so se med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Ekipe so glede na rezultate reševanja kviza na računalniku razdelili v 4 skupine in zmagovalci skupin so po prvem delu ustnih vprašanj postale ekipe Lepidoptera z OŠ Dravlje, Alm Alm iz OŠ Rodica, Ledinci1 iz OŠ Ledina in Ekocarji iz Osnovne šole Naklo.

V prvem polfinalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Dravlje in OŠ Rodica, ekipa OŠ Dravlje je še enkrat pokazala svoje znanje in se uvrstila v finale. Rezultat drugega polfinalnega dvoboja je bil bolj tesen, v finale pa je odšla ekipa OŠ Ledina.

              Ekoface 2016 in nagrade za nove projekte šol. Foto Ekošola.

 

Izjemno izenačeno finale po sedmih vprašanjih ni dalo zmagovalca, zato je bilo odločilno 8 vprašanje, kjer so bili hitrejši in uspešnejši učenci OŠ Ledina in tako postali zmagovalci Ekokviza 2016. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Telekom Slovenije je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni vrednosti 5.000 evrov, ki jih bodo namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja.