Največji domači vir je učinkovita raba

S slovenskim podnebno-energetskim kalkulatorjem do najboljših rešitev, osnova so pravi podatki.

Objavljeno
09. november 2015 18.32
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Podjetja, ki so ostala veliki porabniki fosilnih goriv, so propadla, ugotavljajo tudi na GZS. Prihodnost je v elektriki, manjša poraba pa ne pomeni le nižjih stroškov, temveč tudi uspešno marketinško orodje. Težavo v Sloveniji pa pomeni razpršena poselitev.

Podnebno-energetski kalkulator je zabaven, saj lahko uporabnik z njim preračunava različne scenarije, kako bomo proizvajali in kako porabljali energijo v prihodnosti, je na posvetu o krepitvi energetske pismenost EN-Lite poudaril britanski glavni znanstveni svetovalec na britanskem ministrstvu za zunanje zadeve Robin Grimes. Stane Merše iz Instituta Jožefa Stefana je ob tem poudaril, da je treba izvorno britanski kalkulator prilagoditi slovenskim posebnostim, takega pa bo, kot je napovedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, mogoče s pridom uporabiti v pripravi energetskega koncepta. Usmeritve zanj so bile poleti in v začetku jeseni v javni obravnavi, na ministrstvu bodo preučili pripombe, potem pa predlog koncepta, predvidoma prihodnje leto, znova dali v javno obravnavo.

Uvažamo predvsem nafto

Tomaž Žagar, direktor Arao, je povedal, da je energetika precej več od žarnic in elektrike. »Ne potrebujemo žarnice in avta, potrebujemo svetlobo in prevoz,« pravi Žagar, ki je dodal, da pri britanskem kalkulatorju najboljše rezultate za varstvo podnebja prinese odločitev za manj mesa v prehrani. »82 kilogramov mesa poje povprečen Slovenec na leto. Slovenci imamo 1.068.362 avtomobilov, gospodinjstva so lani porabila 43.558 terajoulov energije, od tega 61 odstotkov za ogrevanje in 17 odstotkov za pripravo tople vode. Od vse energije pa jo 40 odstotkov porabimo v prometu, 27 odstotkov v industriji, 23 odstotkov v gospodinjstvih, desetino pa v druge namene. Pri tem je Slovenija 44-odstotno uvozno odvisna, največji delež zavzema odvisnost od uvoza nafte,« je dodala Mojca Suvorov in Statističnega urada.

Tanja Cegnar iz Agencije za okolje je pojasnila, da bo leto 2015 spet najtoplejše v zgodovini merjenj. Pri tem je promet v 20 letih svoje emisije povečal za 169 odstotkov, industrija pa jih je zmanjšala za 59 odstotkov. Cegnarjeva je opozorila, da se bodo vremenski ekstremi še naprej gostili, zato je nujno treba več pozornosti nameniti prilagajanju na podnebne spremembe.

Poselitev terja več avtomobilov

Gospodarstvo si po besedah Bojana Ivanca iz GZS želi nižje davčne obremenitve pa tudi proste roke pri uporabi prispevkov za učinkovito rabo energije. Slednja pa je, kot poudarja Merše, največji domači vir energije. Za to je treba pripraviti kakovostne sektorske analize o možnostih, stroških in gospodarskih koristih ter izvedljivosti za nove tehnologije. Učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije so tudi največja priložnost za slovensko gospodarstvo in hiter tehnološki razvoj, pri čemer pa morajo biti ljudje na prvem mestu. Sergeja Praper Gulič iz Urbanističnega inštituta je opozorila, da je urbanizacija Slovenije manj kot polovična, kar je pod svetovnim povprečjem in generira več potreb po mobilnosti, v Sloveniji zlasti z avtomobili. To zadrego bi lahko delno rešili z električnimi avtomobili, pa je povedal Željko Purgar iz CER.