Največji ledenik na Antarktiki se topi

Za Tottnov ledenik je doslej veljalo, da ga topli tokovi ne dosegajo, a izkazalo se je, da so vode okoli ledenika toplejše od pričakovanega.

Objavljeno
26. januar 2015 13.27
ANTARCTICA-WARMING-AUSTRALIA-CLIMATE
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Sydney − Največji ledenik na vzhodu Antarktike, Tottnov ledenik, ki sega šest metrov globoko v morje, dolg je 120 kilometrov ter širok več kot 30 kilometrov, se tali zaradi tople oceanske vode, ki ga obdaja, so odkrili avstralski znanstveniki.

Za Tottnov ledenik je doslej veljalo, da ga topli tokovi ne dosegajo. A rezultati nedavne ekspedicije na tem območju so razkrili, da so vode okoli ledenika toplejše od pričakovanega, zaradi česar najverjetneje od spodaj talijo led.

Znatno taljenje

»Po satelitskih posnetkih smo vedeli, da se ledenik tanjša, ampak nismo vedeli, zakaj,« je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP dejal vodja ekspedicije Steve Rintoul.

Pojasnil je, da je še do nedavnega veljajo, da je ledena plošča v vzhodni Antarktiki obkrožena z mrzlimi vodami, zato bi morala biti  stabilna in se ne bistveno spreminjati.

A znanstvena odprava je odkrila, da so vode okoli ledenika 1,5 stopinje Celzija toplejše kot na drugih območjih, ki so jih strokovnjaki obiskali v okviru ekspedicije.

»Prišli smo do obličja ledenika in izmerili temperature, ki so bile dovolj visoke, da so prispevale k znatnemu taljenju,« je še dejal Rintoul.

Trikrat hitrejše taljenje

»In zato je dejstvo, da lahko topla voda doseže ledenik, znamenje, da je vzhodna Antarktika zaradi podnebnih sprememb bolj ranljiva za spremembe v oceanu, kot smo menili doslej.«

»Ta študija je korak naprej k boljšemu razumevanju o tem, kateri deli ledene plošče so bolj podvrženi segrevanju oceana, in to je informacija, ki jo lahko uporabimo pri izboljšanju nadaljnjih napovedi o dvigu morske gladine,« je še dodal Rintoul.

v zadnjem desetletju se je taljenje ledenikov v najhitreje talečem se delu Antarktike potrojilo, še navaja AFP.