Naložbe v zeleno prihodnost

Evropska komisija vabi k sodelovanju na Zelenem tednu konec maja in v začetku junija.

Objavljeno
22. februar 2016 15.18
uho*Slovenska cesta
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - »Bi bili radi del Zelenega tedna 2016? Organizirajte dogodek in dobite uradno podporo Evropske unije in uradne oznake,« vabijo iz evropske komisije.

Naložbe v zeleno prihodnost, ki bodo tema letošnjega Zelenega tedna, so več kot le denar, so spremembe, ki jih lahko naredimo. Komisija upa, da bo letošnji Zeleni teden postal forum, na katerem bodo različne organizacije in tudi državljani iz vse Evrope izmenjali mnenja ali pa pokazali primere, kako lahko današnje naložbe pomagajo pri tem, da današnje ideje postanejo resničnost za prihodnje generacije.

Kot dodajajo, gre v bistvu za ustvarjanje delovnih mest in zmanjševanje brezposelnosti. Gre za sodelovanje ljudi pri iskanju inovativnih rešitev za okoljske težave, za zagotavljanje čistejšega zraka za otroke na poti v šolo, za bolj učinkovito rabo surovin in virov, za preprečevanje nastajanja odpadkov in še marsikaj. Na kratko, radi bi odgovore na vprašanje, kako doseči pametno, trajnostno in vključujočo rast v Evropi.

Partnerski dogodki Zelenega tedna so lahko dogodki vseh vrst (seminarji, konference, razstave in umetniške pobude, ozaveščevalni dogodki za otroke in odraslče, dnevi odprtih vrat, usposabljanja in mreženja,...) na lokalni, državni ali evropski ravni, ki so povezani z glavnimi temami Zelenega tedna.

Dogodki naj bi bili organizirani maja ali junija, najbolje pa med 30. majem in 3. junijem, ko bo Zeleni teden. Posebej pa bodo dogodki evropsko promovirani, če se bo njihova vsebina ujela z dnevnimi tematskimi sklopi Zelenega tedna.

Začetek v Ljubljani

V ponedeljek, 30. maja, bo v Ljubljani uradna otvoritev Zelenega tedna, tema dneva pa bodo naložbe v zelena mesta (Ljubljana je Zelena prestolnica Evrope 2016). V torek, 31. maja, se bo glavno dogajanje preselilo v Bruselj, nosilna tema pa bodo naložbe v naše podeželje. V sredo, 1. junija, bo v Bruslju tudi konferenca na visoki ravni o naložbah, ki prinašajo rezultate. V četrtek bodo glavne naložbe v oceane, v petek pa še naložbe v prihodnje generacije.

Svoje dogodke boste lahko prijavili od začetka marca do 20. aprila. Morebitna vprašanje lahko pošljete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..