Nihče odgovoren in nihče pristojen

Zelo moteča svetlobna oglasna zaslona na Gospodarskem razstavišču imata vsa dovoljenja.

Objavljeno
04. december 2014 19.11
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Zasloni ne posegajo v varovalni pas ceste, upravna enota je izdala gradbeno dovoljenje, ker so bile upoštevane omejitve vplivov na okolico, varuhi kulturne dediščine s svetlobnim onesnaženjem nimajo nič. Okolica pa je ponoči svetla kot podnevi.

Oglasni led-zasloni na Gospodarskem razstavišču (GR) so številne razjezili, Andrej Mohar iz društva Temno nebo pa jih je označil za »ogabo, ki jo je treba takoj sneti«, saj ne povzročajo le čezmernega svetlobnega onesnaženja, ampak tudi nevarne razmere za pešce, kolesarje in voznike. Vse vprašane ustanove se branijo odgovornosti. »Dovoljenje za oglaševanje skladno z odlokom o oglaševanju izdajamo za javne površine. V konkretnem primeru smo skladno z zakonom o cestah izdali le soglasje z vidika varovalnega pasu ceste,« odgovarjajo na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana (MOL), ki je sicer večinska lastnica GR. »Betonski obelisk na GR je bil, po zapisu v originalni dokumentaciji, namenjen oglaševanju. ZVKDS nima pristojnosti v zvezi z osvetljevanjem, če so prekoračene omejitve svetilnosti,« svoje soglasje opravičujejo na Zavodu za varstvo kulturne dediščine.

Svetilnost ni merilo

»Upravna enota Ljubljana, izpostava Bežigrad, je investitorju GR, 2. avgusta lani izdala gradbeno dovoljenje, s katerim je investitorju dovolila rekonstrukcijo betonskega obeliska z namestitvijo led-zaslonov na dvorišču GR. Investitor je prej pridobil soglasje MOL in soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine,« pravi Marija Remškar, vodja izpostave Bežigrad.

Ta je po opravljenem tehničnem pregledu 20. oktobra letos izdala še uporabno dovoljenje, s katerim je ugotovila, da »je gradnja skladna z gradbenim dovoljenjem in da je iz dokazila o zanesljivosti objekta, ki ga je izdelalo trboveljsko podjetje Hilman, razvidno, da je objekt v skladu z gradbenimi predpisi in da je iz dokazila o zanesljivosti objekta razvidno, da so bili upoštevani predpisani ukrepi, s katerimi bodo preprečeni oziroma na najmanjšo mero omejeni vplivi, ki jih utegne povzročiti objekt sam oziroma z uporabo v svoji okolici«.

Pravega nadzora ni

Ob tem Remškarjeva dodaja, da upravna enota ni strokovni, temveč upravni organ, ki v postopku izdaje gradbenega dovoljenja med drugim preverja, ali je projekt izdelala pravna ali fizična oseba, ki je med izdelavo projekta izpolnjevala v skladu z ZGO predpisane pogoje za projektanta, ne pa tehničnih rešitev v projektu. »Nadzor uporabe objekta pa je stvar inšpekcije za okolje in naravo, ne upravne enote,« še pravi Remškarjeva.

Z MOL odgovarjajo, da so skladno z zakonom zasloni na GR ugasnjeni vsako noč med 24. in 5. uro zjutraj. »Vsekakor se kot Zelena prestolnica Evrope 2016 zavedamo tako svojega poslanstva kot tudi svojih jasnih vizij in ciljev. V skladu s tem smo na inšpekcijo za okolje in naravo oktobra posredovali odstop zaradi lokacije pri Emoniki ter jim hkrati posredovali tudi obvestilo o prikazovalnikih na zgradbi gostilne Šestica in na zgradbi na Šubičevi 1,« pravijo na MOL.

Namesto napovedi ukrepov v zvezi z zasloni na GR pa so se pohvalili, da so v preteklih letih svetlobno onesnaževanje zelo zmanjšali s preureditvijo osvetlitve nekaterih kulturno-zgodovinskih objektov, kjer »smo dosegli do 85-odstotno zmanjšanje porabe električne energije za ta namen, pa tudi bistveno zmanjšanje vsiljene svetlobe«. »Zmanjševanje porabe energije in tudi svetlobnega onesnaževanja dosežemo tudi s sistemi prilagodljive razsvetljave, kjer glede na podatke o gostoti prometa in vremenske podatke prilagajamo ravni svetlosti in osvetljenosti. Zaradi nenehnih posodobitev in uvajanja novosti se priključna moč razsvetljave zmanjšuje in znaša že manj kot 2,8 megavata. Še leta 2000 je bila priključna moč razsvetljave več kot devet megavatov,« pravijo na MOL.