Nove okoljske dajatve bi pomenile izgubo trga

Okoljske dajatve: V javnem sektorju ni bistvenih sprememb, podjetja pa so čedalje bolj obremenjena.

Objavljeno
02. december 2014 19.06
Borut Tavčar, gospodarska
Borut Tavčar, gospodarska

Ljubljana – »Predvidene dodatne obremenitve so usmerjene na del gospodarstva, ki je gonilna sila, saj je izvozno usmerjeno, ima visoko dodano vrednost in multiplikativne učinke,« pravi predsednik GZS Samo Hribar Milič o načrtovanih višjih dajatvah za ogljikov dioksid.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je predsedniku vlade Miru Cerarju ter ministrom za finance in gospodarstvo Dušanu Mramorju, za infrastrukturo Petru Gašperšiču ter za okolje in prostor Ireni Majcen predala peticijo 30 podjetij in 11 panožnih in podjetniških sindikatov. V njej zahteva, da vlada vse predvidene obremenitve energentov, ki naj bi prihodnje leto doletele energetsko intenzivna podjetja skupaj z dovoljenji za izpuste toplogrednih plinov, takoj umakne iz postopkov. (Več o peticiji)

Grozi izguba trga

V Združenju slovenske cementne industrije pravijo, da so v 10 letih investirali več kot sto milijonov evrov v posodobitve, ki so tudi vplivale na zmanjšanje emisij. Uvedba dodatne takse bi pomenila polnjenje proračuna namesto posodobitev in tako tudi večje emisije.

Hrastniški steklarji se bodo odpovedali vlaganjem v Slovenijo, če se napovedi o povišanju okoljskih dajatev na goriva uresničijo, pravi prvi mož Steklarne Andrej Božič. V najslabšem primeru bi jim prihodnje leto država za dajatve pobrala dober milijon ali četrtino letos načrtovanega dobička. Enajstkratni dvig dajatev bi ohromil konkurenčnost SH, ki izvozi 97 odstotkov proizvodnje. »Za kruh se borimo z ostrimi globalnimi tekmeci. Kako naj bomo konkurenčni in kako naj ustvarimo dovolj, da bomo lahko vlagali nazaj v podjetje, če država v naš nahrbtnik ne nalaga kamenčkov, temveč velikanske skale?« je ogorčen Božič.

»Slovenija je na prvem mestu v EU po davkih na energente že danes. Papirnica Vevče, ki izvaža 96 odstotkov svoje proizvodnje mora na trgu tekmovati s konkurenco, ki ima že danes nižje obremenitve na energente. Predvidene nove obremenitve bi za nas pomenile več kot mesečni obseg plač zaposlenih, 600.000 evrov. Vlada je obljubljala razbremenjevanje, dela obratno, gospodarsko okolje v Sloveniji postaja še bolj nekonkurenčno in vedno manj zanimivo za tuje investitorje,« pravijo v Papirnici Vevče.

V Belinki Perkemiji delež energije znaša približno 30 odstotkov vseh stroškov. »Ker Perkemija nastopa na trgih EU, napovedane spremembe pomenijo stroškovno neznosen odmik od konkurence, ki bo Perkemijo izločil s trga. Vsak izgubljeni kupec pa ogroža obstoj Belinke Perkemije,« pravijo v družbi.