Oblaki se bodo umaknili soncu

Spremenljivo vreme ni najbolj naklonjeno proizvodnji sončnih elektrarn.

Objavljeno
20. oktober 2016 19.34
tre*MNENJA
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Danes bodo sončne elektrarne po napovedi v povprečju pokrile dobrih 26 odstotkov potreb gospodinjstev, jutri, v soboto, pa skoraj 61 odstotkov. Največ sončne svetlobe se bo prebilo do streh v Novi Gorici.

Največ elektrike bo po napovedi EnergizAIR danes proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Novi Gorici. S proizvedene 4,5 kilovatne ure (kWh) bo pokrila 41 odstotkov potreb povprečnega slovenskega štiričlanskega gospodinjstva. To po podatkih Slovenskega e-foruma porabi 10,85 kWh elektrike na dan. Druga bo elektrarna v Portorožu s 4,3 kWh (39 odstotkov potreb), tretja bo elektrarna v Lescah s 3,5 kWh (32 odstotkov potreb), četrta elektrarna v Murski Soboti z 2,4 kWh (22 odstotkov potreb), peta bo elektrarna v Ljubljani z 2,2 kWh (20 odstotkov potreb), šesta pa sončna elektrarna v Mariboru z dvema kWh (18 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo danes proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. Z 1,2 kWh bo pokrila le 11 odstotkov potreb, kar pomeni zgolj razsvetljavo in računalnik.

 

 

 

V soboto bo največ elektrike proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. Z 8,4 kWh bo lahko pokrila že 77 odstotkov potreb gospodinjstva. Druga bo elektrarna v Portorožu s 7,3 kWh (66 odstotkov potreb), tretja elektrarna v Novi Gorici s 7,1 kWh (65 odstotkov potreb), četrta bo sončna elektrarna v Mariboru s 6,6 kWh (60 odstotkov potreb), na peto mesto se bo uvrstila elektrarna v Lescah s 6,1 kWh (55 odstotkov potreb), na šesto pa elektrarna v Ljubljani s 5,8 kWh (53 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo tudi v soboto proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. S 5,3 kWh pa bo pokrila že 49 odstotkov potreb, dovolj tudi za vse velike gospodinjske aparate.

Toplote res malo

Danes bodo zgolj 80-litrski bojler vode lahko segreli le v Portorožu. Bolje bo v soboto, ko se bo Portorožu pridružila še Murska Sobota, drugje pa se bodo s po šest kvadratnih metrov velikimi sončnimi zbiralniki cilju precej bolj približali, zlasti v Novi Gorici in v Mariboru.