Odpadke izvažamo zakonito

Tako je pokazala akcija nadzora pošiljanja odpadkov čez mejo, v vseh treh primerih v Avstrijo.

Objavljeno
12. maj 2016 15.53
B. T.
B. T.
Ljubljana − V okviru IMPEL (mreža EU za implementacijo in okrepitev okoljske zakonodaje) projekta »Okrepljene aktivnosti« so danes izvedli koordinirano akcijo nadzora pošiljanja odpadkov čez mejo, v kateri so sodelovali predstavniki inšpektorata za okolje in prostor, Fursa, policije in agencije za okolje.

Akcija je potekala na avtocestnem počivališču Lukovica v smeri proti Mariboru. Nadzor tovornega prometa so izvajali s preusmeritvijo tovornega prometa na počivališče, kjer je bila stacionarna točka za izvajanje nadzora. Nadzorni organi so poleg nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov izvajali nadzor tudi na področju carinskih, prometnovarnostnih in drugih predpisov.

V okviru akcije so preverili dokumentacijo in fizično pregledali tudi tri pošiljke odpadkov čez mejo. Pošiljko odpadnega papirja iz Slovenije v Avstrijo je spremljal pravilno izpolnjen dokument, na fizičnem pregledu pa niso ugotovili nepravilnosti.

Tudi pošiljko odpadnega aluminija iz Slovenije v Avstrijo je spremljal pravilno izpolnjen dokument, na fizičnem pregledu pa ni bilo ugotovljenih nepravilnosti. Pošiljka drugih odpadkov iz mehanske obdelave odpadkov je ravno tako imela podlago v transportnem dokumentu in izdanih soglasjih pristojnih organov, na fizičnem pregledu ni bilo ugotovljenih nepravilnosti.

Naključne akcije nadzora se bodo nadaljevale tudi v prihodnje. V akcije bodo zajete vse vrste transporta (cestni, železniški in ladijski), s katerim se prevažajo odpadki.