Odpadki, večni problem

Če večina učencev ne ločuje odpadkov, morajo več delati dežurni, kar ni prav.

Objavljeno
04. januar 2017 16.50
Stela Poje, Žiga Zajc, Neja Oberstar, vsi stari 12 let
Stela Poje, Žiga Zajc, Neja Oberstar, vsi stari 12 let

V sredo, 23. novembra 2016, se je pred OŠ Ob Rinži Kočevje pojavil velik rumen smetnjak. Kasneje smo izvedeli, da ga je sem pripeljala Komunala Kočevje. Spraševali smo se, zakaj so ga postavili ravno pred našo šolo.

Poleg smetnjaka je bil napis, ki nas je zelo presenetil. Na njem je namreč pisalo, da vsak človek na leto odvrže 157 kilogramov odpadkov. Nekaterim se to zdi veliko, najde pa se kakšna izjema, ki se mu to zdi malo.

Takih okraskov ne želimo. Foto Novinarski krožek OŠ Ob Rinži Kočevje

Razvnela se je debata o količini odpadkov štiričlanske družine. Primerjali smo težo vrečke embalaže in bio odpadkov. Tako smo si lažje predstavljali količino odpadkov, ki jo v enem letu proizvedemo.

Za odpadke poznamo 5 zabojnikov. Rumenega za embalažo, modrega za papir, rjavega za mešane odpadke, zelenega za steklo in rjavega z rdečim pokrovom za bio. Smetnjaki so postavljeni na bioloških otokih.

Najdete vsiljivca oziroma vsiljivko? Foto Novinarski krožek OŠ Ob Rinži Kočevje

Dandanes je na svetu vse plačljivo. Tako tudi odvoz odpadkov. Zato se odpadke trudimo reciklirati na čim bolj ekološki način. To se nam zdi smiselno in potrebno.

Na naši šoli večina učiteljev zelo skrbno opozarja na ločevanje odpadkov, nekateri tudi večkrat na dan. Med učitelji se najde kakšna izjema, ki ima v razredu samo en koš za smeti, in tako ne moremo ločevati odpadkov - nekateri učenci so tega celo veseli.

Smrdljiva ekipa. Foto Novinarski krožek OŠ Ob Rinži Kočevje

Večina učencev ne ločuje, potem pa morajo to delo opraviti dežurni učenci, kar po našem mnenju ni prav. Ker nas skrbi za naše okolje in mislimo, da bi se morali vsi potruditi zanj, smo se domislili naslednjega slogana:
LOČUJTE IN OKOLJE VARUJTE!

Lepša je prava, kajne? Foto Novinarski krožek OŠ Ob Rinži Kočevje