Odprava onesnaževanja je mogoča

Ko bo cena onesnaževanja prava, se bomo usmerili v trajnostni razvoj.

Objavljeno
06. december 2017 07.00
Posodobljeno
06. december 2017 19.00

Ljubljana – »Nič ni nemogoče, če delamo skupaj,« je državam v Nairobiju povedal izvršni direktor okoljskega programa Združenih narodov Erik Solheim. Drugo je pragmatičnost, ki pa ne deluje brez odločnosti.

Večino plastike za enkratno uporabo bi lahko zamenjali z biorazgradljivimi materiali, plastiko v avtomobilih in sončnih elektrarnah pa bi lahko reciklirali znova in znova, ni treba, da se kopiči v morjih. »To ni težko,« meni Erik Solheim.

Enako je z zrakom. Premog morata zamenjati sonce in veter, nafto pa elektrika, pri tem bi morale države močno okrepiti javni prevoz. »Tudi kemikalije bi lahko odpravili in našli alternative za rudarje. Za to potrebujemo odločnost, cilje in načrt, po drugi strani pa pragmatičnost, ko opustimo kaj, kar se ne obnese, in okrepimo kaj, kar deluje,« pravi Solheim ter dodaja, da je bilo v Nairobiju veliko pragmatizma.

Premog naj zamenjata sonce in veter. Foto Reuters

Odločenost pa je pokazal Čile, ki ima načrt uvedbe motorjev po standardu euro6, že kmalu bodo toplotno izolirali 200.000 domov. Opazili so tudi, da bo ogrevanje na elektriko zaradi poceni sončnih elektrarn in vetrnic kmalu najcenejše. To pride prav tudi za elektrifikacijo prometa. V Santiagu bodo tako kupili sto električnih avtobusov.

Nič ni zastonj

Težava pa bo z ZDA, saj nasprotujejo vsem dokumentom, ki predvidevajo brezplačen prenos tehnologij v države v razvoju in ne zahtevajo v popolnosti spoštovanja avtorskih pravic. So se pa predstavniki ZDA pohvalili z dobrim sodelovanjem zveznih držav z zasebnimi podjetji pri razvoju in uvedbi novih, okolju prijaznih tehnologij. Nujna pa je še tesnejša povezava na zvezni ravni. Ključna pri tem je komunikacija, pri čemer morajo biti cilji in podatki jasni.

Predstavnik Nizozemske je ob tem povedal, da pri njih neodvisna okoljska agencija oceni volilne programe strank, poleg tega kakovost okolja nadzirajo tudi prebivalci, saj imajo na voljo vse podatke in tudi poti do odločanja.

V Nairobiju so se tudi odločili, da bodo v okoljskem programu Združenih narodov pripravili oceno ogrožanja okolja v Palestini. Na zasedanju skupine za okolje Združenih narodov (UNEA), ki je delovno telo okoljskega programa ZN, so sprejeli še več resolucij, med drugim o mikroplastiki in onesnaževanju morja.