Osončenost se bo še spreminjala

Sončne elektrarne bodo danes še zadovoljevale potrebe, v nedeljo ne več.

Objavljeno
19. avgust 2016 16.11
reut*a rainy day in Colombo
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Najbolj se bo danes zjasnilo na Dolenjskem, sončna elektrarna v Novem mestu bo namreč proizvedla največ elektrike. Ravno tako bo v nedeljo, vendar se bo proizvodnja prepolovila. Nikjer v Sloveniji štirikilovatna sončna elektrarna v nedeljo ne bo mogla napajati vseh naprav povprečnega gospodinjstva.

Največ elektrike bo danes po napovedi EnergizAIR proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. S 17,1 kilovatne ure (kWh) bo pokrila 157 odstotkov potreb štiričlanskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh. Tesno zadaj bo sledila elektrarna v Ljubljani, s 17 kWh bo lahko zadovoljila 156 odstotkov potreb gospodinjstva. Tretja bo elektrarna v Lescah s 16,9 kWh (155 odstotkov potreb), četrta elektrarna v Murski Soboti s 16,3 kWh (150 odstotkov potreb), peta elektrarna v Mariboru s 16,2 kWh (149 odstotkov potreb), šesta pa elektrarna v Portorožu s 15,4 kWh (142 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Novi Gorici, le 15 kWh. To bo zadoščalo za 138 odstotkov potreb oziroma za vse naprave gospodinjstva in še dodatne velike gospodinjske aparate in računalnik.

 

 

Temna nedelja

V nedeljo bo sončna elektrarna v Novem mestu proizvedla le še 8,5 kWh, dovolj za 78 odstotkov potreb gospodinjstva, zmanjkalo bo za hladilnik, pralni stroj in razsvetljavo. Na drugo mesto se bo prebila elektrarna v Portorožu s 7,9 kWh (72 odstotkov potreb), tretja bo elektrarna v Ljubljani s 7,2 kWh (66 odstotkov potreb), četrto mesto si bosta s 6,3 kWh delili elektrarni v Lescah in Novi Gorici (58 odstotkov potreb), šesta pa bo elektrarna v Mariboru s 6,1 kWh (56 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo v nedeljo po napovedi proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. S 5,2 kWh bo lahko napajala velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in televizor oziroma 47 odstotkov potreb.

Toplo je še

Danes bodo šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji lahko segreli 80-, 140- in tudi 200-litrske bojlerje vode. V nedeljo bo povsod, razen v Portorožu, zmanjkalo toplote za segrevanje vode v 200-litrskih bojlerjih za ogrevanje.