»Osvobodimo se fosilne energije«

Več organizacij, zlasti mladih, predsednika vlade Mira Cerarja poziva, naj se odločno in na pravičen način spopade s podnebnimi spremembami.

Objavljeno
07. marec 2017 14.47
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana − Slovenske nevladne organizacije so se pridružile svetovnemu gibanju Break Free, v okviru katerega bo ta mesec v 40 državah potekala vrsta dogodkov na temo opuščanja fosilnih goriv. »Slovenija je bila pred leti ena podnebno najbolj naprednih držav. Sprejemali smo podnebni zakon, drugi za Veliko Britanijo, imeli smo službo vlade za podnebne spremembe, DZ je sprejel deklaracijo o aktivni vlogi Slovenije pri pripravi podnebnega sporazuma. Potem se je zgodil Teš 6, gradnja vetrnih in sončnih elektrarn se je ustavila, vlada pa išče možnosti za podporo Tešu 6, ki bi državljane najmanj razjezila. To nas jezi,« je povedal Dejan Savić iz Greenpeacea.

Dodal je, da pozivajo neposredno predsednika vlade Mira Cerarja, naj prevzame osebno odgovornost, da bo njegova vlada prepoznala podnebni dolg in začela uresničeavti prehod s fosilnih goriv na obnovljive vire energije.

Teš 6 je postal Keš 6. Foto Borut Tavčar/Delo

Poziv vsebuje štiri zahteve. Vlada naj vse oblike javnofinančne podpore usmeri izključno v opuščanje fosilnih goriv in prehod na obnovljive vire energije ter višjo energetsko učinkovitost. Poleg tega naj pripravi pravičen predlog za opuščanje rabe premoga, ki bo poskrbel tudi za delavce in lokalne skupnosti, ki so trenutno odvisni od rabe premoga.

V času javne razprave o spremembah energetskega zakona, ta se konča danes, so številni pozivi usmerjeni v to, da vlada s spremembami zakona spodbudi samopreskrbo z obnovljivimi viri energije oziroma omogoči skupnostne oziroma zadružne naložbe v rabo obnovljivih virov. Zdaj tudi skupna sončna elektrarna na večstanovanjski stavbi ni izvedljiva. Po četrti zahtevi pa naj vlada vzpostavi infrastrukturo za elektrifikacijo prometa z obnovljivimi viri.

Poziv so objavili tudi na spletu.

Podnebne spremembe bodo vplivale na zaposlitve v vseh regijah in vseh sektorjih, najbolj pa bodo prizadele revne, je opozoril Želimir Stanić iz sindikata Mladi plus. Ema Otavnik iz Študentskega društva Iskra pa je spomnila na podatke, ki kažejo, da je zelenih delovnih mest več kot tistih, povezanih s fosilnimi gorivi. Menila je tudi, da energetska tranzicija ne bi smela temeljiti na negativizmu in zastraševanju ljudi, ampak na pozitivnem, vključujočem, pravičnem in do delavcev spoštljivem načrtu prehoda. Natančen načrt bi morali tako pripraviti tudi za delavce, ki so zdaj povezani s fosilnimi gorivi.

Denar za šolstvo, zdravstvo in čisto prihodnost izginja v žepih. Foto Borut Tavčar/Delo

Miha Lovše iz Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo je opozoril, da je skrb za okolje tudi skrb za zdravje. »Okoljski zdravstveni problem številka ena je kakovost zraka. Kurjenje fosilnih goriv, predvsem v prometu in individualnih kuriščih, močno vpliva na zdravje,« je dejal Lovše. Dodal je, da smo v Sloveniji že dosegli konsenz za vpis pravice do pitne vode v ustavo, želeli pa bi si podobne garancije tudi na področju zraka, saj ne moremo izbirati, kakšen zrak dihamo.