Po temnem tednu spet več žarkov

Moč sevanja pretekli teden v povprečju ni zadoščala za potrebe gospodinjstev nikjer v Sloveniji.

Objavljeno
01. oktober 2015 18.29
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – V Murski Soboti bo danes sončno sevanje dovolj močno, da bo sončna elektrarna proizvedla dovolj elektrike za poldrugo gospodinjstvo. V soboto bo malce bolj temno, vendar bo precej več sončnega vremena kot v tednu pred sredo.

Največjo proizvodnjo bo imela štirikilovatna sončna elektrarna v Murski Soboti, kar 16,8 kilovatne ure (kWh), kar pomeni 155 odstotkov potreb povprečnega štiričlanskega gospodinjstva. To v Sloveniji po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh električne energije. Druga bo sončna elektrarna v Mariboru, ki bo proizvedla 14,9 kWh, dovolj za 137 odstotkov potreb gospodinjstva oziroma vse naprave gospodinjstva in še dodatnih velikih gospodinjskih aparatov. Vse potrebe gospodinjstva bo pokrila še sončna elektrarna v Novi Gorici, ki bo proizvedla 11,4 kWh električne energije.

Enaka elektrarna v Ljubljani je bo proizvedla 10,7 kWh, dovolj za 98 odstotkov potreb oziroma vse naprave povprečnega gospodinjstva, razen računalnika. V Novem mestu bo podobno, sončna elektrarna bo proizvedla 10,4 kWh energije, kar bo zadoščalo za 96 odstotkov potreb oziroma za vse naprave gospodinjstva, a brez štedilnika. V Lescah bo zmanjkalo deset odstotkov elektrike, te ne bo dovolj za štedilnik in male gospodinjske aparate. Zadnje mesto po proizvodnji bo zasedla sončna elektrarna v Portorožu. V žice bo spustila 9,5 kWh, kar bo dovolj za 87 odstotkov potreb.

Malo temnejša sobota

V soboto bo po napovedi EnergizAIR nekoliko manj sonca. Še največ elektrike (15 kWh) bo spet proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. Proizvodnja bo zadoščala za 137 odstotkov potreb oziroma vse naprave gospodinjstva in še dodatnih velikih gospodinjskih aparatov in računalnika. Sledila bo elektrarna v Novem mestu z 11,8 kWh oziroma 109 odstotki potreb, blizu bo tudi Maribor z 11,6 kWh in 107 odstotki potreb.

Druge sončne elektrarne ne bodo pokrile potreb gospodinjstev. Še najbliže bo Ljubljana s proizvodnjo 9,9 kWh ali 91 odstotki potreb, kar pomeni vse naprave gospodinjstva, a brez pečice in televizorja. Sledile bodo Lesce s 84 odstotki potreb (9,2 kWh), nato Nova Gorica z 72 odstotki potreb (7,9 kWh). Najmanj sonca bo spet v Portorožu, v soboto bo sončna elektrarna proizvedla 7,4 kWh energije, kar bo dovolj za le 68 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva.

Toplote je še nekaj

Po temnem in hladnem tednu se bo popravilo tudi delovanje sončnih kolektorjev, velikih po šest kvadratnih metrov. Danes bodo v vsej Sloveniji zbrali dovolj toplote za ogrevanje 80-litrskega grelnika vode, v Ljubljani, Mariboru. Murski Soboti, Novi Gorici in Portorožu bodo lahko sistemi ogreli tudi 140-litrskega. Za ogrevanje 200 litrov vode bo toplote povsod zmanjkalo. Podobno bo tudi v soboto, le da bodo lahko segreli 140 litrov vode samo v Mariboru, Murski Soboti in Novem mestu.

Indija načrtno v sončno energijo

Delavci so na severu indijske puščave postavili morje (10.000 hektarov) sončnih panelov, kar je del vladnega načrta in osnova za nastop na podnebnem vrhu v Parizu decembra letos. Po dolgih letih vlaganj v premogovne elektrarne se je Indija znašla pod velikim pritiskom mednarodne skupnosti. Vlada se je odločila tudi finančno podpreti petkratno povečanje moči sončnih elektrarn, na 100.000 megavatov do leta 2022, tudi zato, da bi zagotovila elektriko 300 milijonom ljudi, ki so še brez nje. Za to bi potrebovali za sto milijard dolarjev naložb. Indija bo Združenim narodom po napovedi predlog svojih zavez za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov poslala te dni.