Poročilo o okolju še lahko spremenite

Osnutek, ki nakazuje izboljševanje okolja, bo v javni obravnavi do 27. decembra.

Objavljeno
28. november 2016 18.44
Slovenija,Ljubljana,24.11.2007 - dimnik. foto: Blaž Samec/DELO
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je enomesečno javno obravnavo dalo osnutek poročila o okolju 2016. Glavno sporočilo je, da je okoljska politika privedla do občutnega izboljšanja stanja okolja, vendar pa pomembni okoljski izzivi ostajajo, nastajajo tudi novi.

Pripombe in predloge na osnutek poročila lahko posredujete do torka, 27. decembra, na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Izboljšanje je zlasti pri industrijskih izpuhih. Roman Šipić/Delo

»Raven varstva okolja se je dokazljivo izboljšala in to je rezultat načrtne okoljske politike in celovite okoljske zakonodaje, sprejete v zadnjih desetletjih. Zmanjšali so se izpusti nekaterih onesnaževal v zrak in vodo, boljše je ravnanje z odpadki, boljše je razumevanje vplivov povzročiteljev okoljskih izzivov in okrepljena so prizadevanja za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Skrb zbujajoče pa je stanje okolja na posameznih, omejenih lokacijah, predvsem zaradi kakovosti zraka in onesnaženosti tal, boljši napredek je nujen tudi pri trajnostni rabi prostora,« so sporočili iz MOP.

Po poročilih o okolju iz let 1996, 2003 in 2009 je to četrto poročilo o stanju okolja v Sloveniji. Poročilo o okolju 2016 prikazuje stanje okolja in povezavo stanja z dogajanji v družbi za obdobje med 2009 in 2015 in je izdelano v skladu z zahtevami po poročanju o stanju okolja in poročanju o stanju na področju ohranjanja narave iz zakona o varstvu okolja in zakona o ohranjanju narave.

Manj uspešni smo pri odpravljanju starih bremen. Foto Brane Piano/Delo

Stanje okolja v Sloveniji že dolgo ni odvisno le od našega lokalnega ravnanja, saj nanj vplivajo tudi globalni pritiski in ti se povečujejo hitreje kot doslej predvsem zaradi gospodarske rasti, rasti prebivalstva ter spreminjajočih se vzorcev potrošnje in proizvodnje.

Okoljevarstvena prizadevanja se premikajo v smer nizkoogljične družbe, krožnega gospodarstva, odpornih ekosistemov, makroekonomskih trajnostnih modelov razvoja. To so temelji blaginje državljanov, ki so zapisani tudi v okoljskem programu Evropske unije s sporočilnim naslovom »Dobro živeti ob upoštevanju omejitev našega planeta«.

Zlasti slabo pa nam gre odpravljanje emisij prometa. Foto Borut Tavčar/Delo

»Za njeno uresničitev se politika varstva okolja ne more izvajati ločeno od politik drugih sektorjev, kot so kmetijstvo, promet, energetika, turizem. Neločljivo je povezana s širšim gospodarskim in družbenim razvojem.
Ob vse boljšem razumevanju značilnosti okoljskih izzivov v Evropi in njihovi soodvisnosti z gospodarskimi in družbenimi sistemi v globaliziranem svetu se krepi spoznanje, da z obstoječim znanjem in uveljavljenimi načini upravljanja temu ne bomo kos. Zato bo to poročilo služilo tudi za načrtovanje prihodnjih politik in aktivnosti, da se bomo znali pravočasno in ustrezno odzvati na prepoznane in nove izzive,« še pravijo na MOP.