Prazni, ki so

Besedna zveza večja potrošnja ni zgolj patetična, je že smrtno nevarna.

Objavljeno
06. december 2016 15.19
Urša Zgojznik
Urša Zgojznik

Ali veste, da so izumili hladilnike zato, da ne bi vsak dan vandrali na tržnico? Ali veste, da danes že imamo hladilnike?

Ali veste, da v zadnjem času še vedno gradijo nove trgovske centre, ne pa tudi izobraževalnih, medgeneracijskih in kulturnih središč? Ali torej veste, da imamo očitno trgovskih centrov še premalo?

Ali veste, da je veliko predmetov, oblačil in drugih potrebščin v naših novih supermarketih nastalo v ne tako sterilnih in bleščečih okoljih, kot so tam, kjer nam jih hočejo prodati?

Ali veste, da imamo dandanašnji veliko institucij, ki se ukvarjajo z varno in zdravo hrano, ne pogovarjamo pa se, kakšen vpliv ima na dolgi rok uživanje predelane (mrtve) hrane na naše zdravje?

Ali veste, da večina plastične embalaže čez čas zagotovo začne sproščati nevarne snovi v hrano, le da je to v mejah »normale«?

Koliko odpadkov nastane ob izdelavi in po odvitju darila? Foto: Shutterstock

Ali veste, da je mesna industrija ena najbolj zamolčanih onesnaževalk planeta?

Ali veste, da kljub vsemu z izogibanjem nakupovanja navlake prispevate k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov vsaj toliko, kot če prenehate uživati meso?

Ali veste, da je v Sloveniji umetna novoletna smrečica veliko manj ekološka od smrečice iz naših gozdov?

Ali veste, da nas veliko misli, da posamezniki ne moremo nič storiti za to, da bi se svet sprememnil, pa čeprav gre k vragu? Pa veste, da v Sloveniji zavržejo gospodinjstva 48 odstotkov hrane in mednje spada tudi vaše?

Naravna smrečica je bolj ekološka, če so še okraski naravni, še bolje. Foto: Mankica Kranjec/Nedelo

Ali veste, da če bi vsak Slovenec zmanjšal količino nastalih odpadkov za deset kilogramov na leto in če bi to številko pomnožili s prebivalci Slovenije, bi nastalo 20.628 ton manj odpadkov? Ali veste, da podobna matematika velja za vse druge prihranke in pametnejše odločitve posameznikov po vsem svetu?

Ali veste, da se druge države na področju okolja v marsičem učijo od Slovencev?

Ali veste, da vas večina ob napisanem prikimava z glavo, stori pa skoraj nič?

Ali veste, da obstajajo darila, ki so fizične narave, predmeti, in da obstajajo tudi darila, kot so podarjen čas, nova znanja, izlet, skupna izkušnja? Ali veste, katera se bolj dotaknejo našega srca?

Ali veste, da še vedno obstajajo zagovorniki teze, da je Zemlja ravna? In tisti, ki trdijo, da podnebnih sprememb ni povzročil človek?

Ali veste, da postaja besedna zveza »večja potrošnja« ne samo patetična, ampak tudi smrtno nevarna zaradi vsestranskega uničenja okolja, vojn in bolezni ljudi?

Ali veste, da ključna ovira za izboljšanje razmer na našem planetu ni primanjkljaj denarja ali politične volje, ampak čas? In veste, da se ta počasi izteka?

Podariti si čas ob ustvarjanju je tudi darilo. Foto: Mirjam Grilc

Ali veste, kaj imajo umori zagovornikov čistega okolja po svetu z vašimi darili? Ali veste, da je eden glavnih razlogov za tako veliko porabo vode in energije (npr. nafte) ustvarjanje novih stvari? In ali veste, da tudi vaših daril?

No, zdaj veste. Po razmisleku pa lepe praznike.

***

Eko blogi na Delo.si in v Zelenem Delu

Prišel je čas, ko ljudje zahtevajo več besede pri odločitvah, ko onesnaževanje ne gre kar tako mimo in ko je jasno, da podnebne spremembe že spreminjajo življenja vseh na planetu. Čas je torej za rešitve, za sodelovanje in za razvojni preobrat. Zato začenjamo z eko blogi, radi bi predstavili razmišljanja mlajših sodržavljanov, možnosti in rešitve, ki jih imajo, da bo kakovostnejše življenje dosegljivo za vse.

Eko blogi bodo na okoljski strani Dela.si objavljeni vsak četrtek ob 10. uri. Svoja videnja na raznovstnih področjih bodo predstavljali:

Petra Draškovič Pelc, radovedna raziskovalka in ljubiteljica narave, fotografinja, popotnica, vodnica,
pa tudi doktorica biomedicinskih znanosti.

Luka Omladič, asistent na oddelku za filozofijo ljubljanske Filozofske fakultete, v zadnjih letih uveljavljen kot eden pomembnejših okoljskih analitikov.

Dejan Savič je najbolj znan kot aktivist Greenpeacea.

Bojan Stojanovič, predstavnik WWF Adria.

Urša Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja, kjer verjamejo v svet brez odpadkov.

Živa Lopatič je med ustanovitelji Zadruge BUNA, ki promovira pravično trgovino.

Nara Petrovič izkuša življenje bos in z živili iz okolice, je avtor priročnika o uporabi človeka.

Borut Tavčar, novinar Dela.