Prilagajanje na podnebje v javni obravnavi

Pripombe in predloge na osnutek strateškega okvira za prilagajanje na podnebne spremembe je treba oddati do 21. novembra.

Objavljeno
20. oktober 2016 19.17
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je v javno razpravo podalo osnutek Nacionalnega strateškega okvirja za prilagajanje podnebnim spremembam. Pripombe in predloge lahko posredujete do ponedeljka, 21. novembra, na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Osnutek dokumenta bo MOP, v sodelovanju z Lučko Kajfež Bogataj z Biotehniške fakultete v Ljubljani, ki zagotavlja strokovno podporo procesu, predstavil v četrtek, 27. oktobra ob 14. uri na Agenciji za okolje.

Osnutek dokumenta ponuja strateški okvir za ukrepe prilagajanja podnebnim spremembam v Sloveniji. »Podnebne spremembe so že tu, priča smo velikim spremembam podnebnih spremenljivk. Najbolj je izražen dvig temperature zraka, znatne so spremembe v padavinskem režimu, več je ekstremnih vremenskih pojavov. V Sloveniji imamo veliko pokrajinsko in podnebno pestrost, zato je negotovost ob predvidevanju izraženosti posameznih vplivov podnebnih sprememb še toliko večja,« sporočajo iz MOP.

Zaradi vseh naštetih razlogov, je nujno nadaljnje nenehno vlaganje v krepitev znanja o vplivih podnebnih sprememb in načinih prilagajanja, širše sodelovanje in povezovanje, dvig izobraženosti, usposobljenosti, ozaveščenosti in informiranosti o vplivih in potrebnih ukrepih. Aktivnosti za uspešno prilagajanje vplivom podnebnih sprememb zahtevajo tudi večje napore za zagotovitev financiranja, predvsem za pripravo in izvedbo posameznih ključnih ukrepov ter izkoriščanje sinergij med posameznimi politikami in ukrepi s področja podnebnih sprememb oziroma širšega trajnostnega razvoja. »S tem dokumentom se usmerja napore za usklajeno delovanje države v to smer,« napovedujejo na MOP.