Proizvodnja elektrike znova večja od porabe

Sončne elektrarne bodo danes proizvedle vso elektriko za potrebe gospodinjstev, jutri bo precej slabše.

Objavljeno
21. januar 2016 18.39
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Največ elektrike bosta v sončnem petku proizvedli sončni elektrarni v Novem mestu in Portorožu, kar petino več od porabe povprečnega gospodinjstva. V soboto se bo proizvodnja sončnih elektrarn zmanjšala za polovico.

Petek bo zelo sončen v vsej Sloveniji, napoveduje EnergizAIR, že štirikilovatne sončne elektrarne bodo proizvedle dovolj elektrike za potrebe povprečnih gospodinjstev v skoraj vseh slovenskih mestih. Najbolj učinkoviti bosta elektrarni v Novem mestu in Portorožu, kot poleti bosta proizvedli po 13,1 kilovatne ure (kWh) elektrike, kar bo zadoščalo za 120 odstotkov potreb gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Sledila bo sončna elektrarna v Novi Gorici z 12,7 kWh oziroma 117 odstotkov porabe, nato elektrarna v Murski Soboti z 11,9 kWh, kar zadošča za 109 odstotkov porabe. V Mariboru bo sončna elektrarna proizvedla 10,8 kWh, kar bo zadoščalo za vse naprave gospodinjstva, razen računalnika. Podobno bo v Ljubljani, elektrarna bo proizvedla 10,2 kWh, elektrike bo zmanjkalo le za stanje pripravljenosti. Najmanj elektrike bo v žice poslala elektrarna v Lescah, z 9,3 kWh bo pokrila 85 odstotkov potreb.

V soboto se bo vreme poslabšalo. Največ, 8,7 kWh (80 odstotkov potreb), bo proizvedla sončna elektrarna v Portorožu. Daleč zadaj bo sledila elektrarna v Novi Gorici s proizvodnjo 6,3 kWh elektrike, nato elektrarna v Novem mestu s 6,2 kWh, kar bo zadoščalo za 56 odstotkov potreb oziroma za vse naprave gospodinjstva, razen za velike in male gospodinjske aparate ter televizor. Elektrarna v Ljubljani bo po napovedi proizvedla 5,5 kWh (51 odstotkov potreb), elektrarna v Lescah pa 4,7 kWh (42 odstotkov potreb). V Mariboru se bo proizvodnja sončne elektrarne zmanjšala na 4,2 kWh, kar zadošča za 38 odstotkov potreb oziroma za velike gospodinjske aparate in računalnik. Najmanj elektrike pa bo proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti, le 3,8 kWh, dovolj za velike gospodinjske aparate.

Danes bo povsod dovolj toplote sonca za segretje 80-litrskega bojlerja vode, kar prihrani 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov. V Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in Portorožu bodo lahko segreli tudi 140-litrski bojler. V soboto bodo razmere slabše, povsod bodo lahko segreli 80-litrski bojler, 140-litrskega pa le še v Portorožu.