Rwejeva turneja za promocijo e-mobilnosti

Skupina RWE je v Ljubljani, zeleni prestolnici Evrope 2016, začela turnejo električne mobilnosti. Za jesen pripravljajo novosti.

Objavljeno
09. julij 2015 17.49
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Skupina RWE je v Ljubljani, zeleni prestolnici Evrope 2016, začela turnejo električne mobilnosti, ki jo bo končala v nemškem Essnu, ki bo zelena prestolnica leta 2017. S turnejo želijo spodbujati prehod na e-mobilnost.

»Električna mobilnost je v vzponu, spreminja naš svet in odnos do okolja ter kako uporabljamo energijo,« je na začetku turneje v Ljubljani dejal glavni izvršni direktor RWE za Jugovzhodno Evropo Karl Kraus in dodal: »Turneja, ki jo organiziramo drugič, je odličen praktični preizkus električne mobilnosti v Evropi. Hkrati pa se bo to potovanje po sedmih državah usmerilo tudi na inovativne projekte in mesta, povezana z energijsko učinkovitostjo in preobrazbo. Zato smo še posebej veseli, da lahko turnejo začnemo prav v Ljubljani, zeleni prestolnici Evrope 2016.« Ob tem je župan Zoran Janković poudaril, da slovenska prestolnica postaja vse bolj prijazna do voznikov električnih vozil.

V okviru turneje Go & See Tour 2015, v katero je prvič vključena Slovenija, bo električni avtomobil RWE znamke Tesla obiskal še Zagreb, Budimpešto, Košice, Varšavo, Prago in Essen, kjer je sedež skupine.

Hitra rast e-mobilnosti

Po besedah Krausa so tehnologije za e-mobilnost pripravljene za uporabo. Čeprav je e-mobilnost po Evropi danes le majhen trg, pa ta zelo hitro raste. Število novo registriranih električnih avtomobilov se je lani na stari celini povečalo za 37 odstotkov, v posameznih državah, kot je Velika Britanija, so številke še višje. »Pri RWE smo pripravljeni in ponujamo vse potrebno,« je poudaril Kraus.

Skupina namreč upravlja enega največjih evropskih omrežij javnih in zasebnih polnilnih postaj za električne avtomobile, ki vključuje več kot 4250 pametnih polnilnic. Intenzivno širijo omrežje, saj so samo lani vanj vključili približno 1000 novih polnilnic za električne avtomobile. Od leta 2012 je tudi ustanovni član skupnega podjetja Hubject, ki povezuje polnilno infrastrukturo v Evropi in omogoča preprost dostop do polnilnih postaj.

Jeseni razširitev ponudbe

Kot je prepričan direktor družbe RWE v Sloveniji Nikola Krečar, je Slovenija dobila »priložnost, da skupaj s partnerji Slovenijo še bolje povežemo v vseevropsko omrežje pametnih polnilnic in tako podpremo prehod na e-mobilnost.« »Začetek turneje je prvi korak. Prepričan sem, da bodo prav kmalu sledili tudi naslednji,« je napovedal. Družba za jeseni pripravlja razširitev ponudbe v Sloveniji na področju e-mobilnosti in energetske učinkovitost, kaj konkretno pripravljajo, pa Krečar še ni hotel razkriti.

Podjetje, ki je bilo ustanovljeno marca letos, se je najprej usmerilo v ponudbo gospodinjstvom, katerim ponujajo produkte z električno energijo s pogodbami za eno, dve ali tri leta, ter varčnejše LED-žarnice. Skupina RWE je ena od petih vodilnih družb na področju poslovanja z električno energijo in plinom v Evropi. Postati pa želijo tudi ena vodilnih energetskih družb v Sloveniji, kjer imajo trenutno 30 sodelavcev, posredno in neposredno pa bodo omogočili zaposlitev okoli 150 ljudem.