Zasadili bodo 27.950 dreves

Taborniki bodo v sodelovanju z zavodom za gozdove, podjetji, posamezniki in prostovoljci 15. novembra na sedemnajstih lokacijah sadili gozdna drevesa.

Objavljeno
06. november 2014 17.28
jer/Pobočje Kolovrata, žled
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Taborniki bodo v akciji Obnovimo slovenske gozdove v sodelovanju z zavodom za gozdove, podjetji, posamezniki in prostovoljci 15. novembra na sedemnajstih lokacija zasadili 27.950 sadik dreves. K prispevku za obnovo gozdov po žledolomu pozivajo ljubitelje narave vseh generacij.

Žledolom je letos prizadel 600.000 hektarov gozdov, od tega je 14.000 hektarov potrebnih popolne obnove. Da bi hitreje sanirali škodo, bi moral vsak prebivalec Slovenije posaditi eno drevo, za ostalo pa bo poskrbela narava. Zveza tabornikov Slovenije se je zato odločila stopiti v akcijo, saj taborniki živijo z naravo, poznajo gozd in skrbijo za naravo. V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije so tako letos poleti začeli družbeno odgovorno akcijo Obnovimo slovenske gozdove in že posadili 600 mladih dreves. Poleg tega pa so doslej zbrali 29.068 evrov prostovoljnih prispevkov fizičnih oseb in podjetij.

V akciji, ki bo potekala 15. novembra, pa bodo na sedemnajstih lokacijah po vsej Sloveniji posadili 27.950 sadik dreves. Podobno število sadik si želijo posaditi tudi prihodnje leto. Pri sadnji bodo potrebovali pomoč prostovoljcev, zato vabijo ljubitelje narave vseh generacij, da se jim pridružijo pri obnovi slovenskih gozdov. Vsakdo pa lahko prispeva en evro za sadiko s sms-sporočilom GOZD na številko 1919.

Akciji so se že pridružila nekatera podjetja, posamezniki in znane osebnosti, Jože Mermal predsednik uprave BTC, ki prispeva 3000 sadik, pa je kolegice in kolege pozval, naj jim sledijo. Ne gre za finančni vložek, glede na velik učinek, ki ga ima lahko akcija na slovenski gozd, je dejal. »Drevesa so kot naravne klimatske naprave, izboljšujejo zrak, večajo vlažnost, imajo pa tudi pomembno estetsko funkcijo. Do zdaj smo v BTC posadili okoli 800 dreves, v naslednjih letih želimo v sklopu enote Misija: Zeleno njihovo število še povečati in s številnimi zelenimi projekti nadgrajevati trajnostno, odgovorno ravnanje do okolja, v katerem živimo,« je še povedal Mermal.

Prijavljenih že 150 prostovoljcev

Za akcijo sajenja drevesnih sadik 15. novembra je že prijavljenih okoli 150 prostovoljcev. »Če povprečna oseba v eni uri posadi približno 20 sadik, potrebujemo okoli 350 ljudi, da posadimo drevesa v štirih urah. V naši zvezi je 8000 mladih, zato menim, da nam bo v vsakem primeru uspelo. Seveda pa si želimo, da se nam 15. novembra pridruži čim več ljudi in da bodo poškodovane površine resnično dobile novo podobo,« k pomoči pri sajenju dreves poziva Andrej Lenič iz Zveze Tabornikov Slovenije.

Na sedemnajstih izbranih lokacijah bodo pod lopate gledali gozdarji iz zavoda za gozdove, ki bodo usmerjali sajenje in poskrbeli za strokovno izvedbo sadnje. »Na posameznih lokacijah bomo sadili drevesne vrste, ki so najbolj primerne za določeno rastišče. Večinoma bomo sadili bukev, hrast, gorski javor, češnjo in pravi kostanj, od iglavcev pa jelko, smreko in macesen,« je pojasnil v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem. Gozdarjem je sicer doslej uspelo pospraviti dobro tretjino poškodovanih gozdov, v nekaterih območjih bodo celo že končali sanacijo. Pospravili so že več kot polovico iglavcev in dobro četrtino listavcev.