S sončnimi elektrarnami tretjina potrebne elektrike

Po vsej Sloveniji elektrarne počasi proizvajajo več energije, prihaja pomlad.

Objavljeno
10. marec 2016 19.29
*zabkar*zimska kriska
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Vrača se tudi povprečna slika, največ elektrike proizvajajo sončne elektrarne na Primorskem. Danes bo elektrike iz sonca najmanj na vzhodu države, podobno bo jutri, vendar se bo delež pokrite porabe povečal z najmanj petine na tretjino.

Največ elektrike bosta danes proizvedli štirikilovatni sončni elektrarni v Portorožu in Novi Gorici, vsaka po 7,4 kilovatne ure (kWh), kar bo zadoščalo za 68 odstotkov potreb povprečnega štiričlanskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma za vse naprave na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Tretja bo po napovedi EnergizAIR elektrarna v Lescah. S proizvodnjo 6,8 kWh bo napajala vse naprave gospodinjstva, razen velikih in malih gospodinjskih aparatov oziroma 62 odstotkov potreb. Daleč zadaj po proizvodnji bo elektrarna v Ljubljani s 4,4 kWh, kar zadošča za velike gospodinjske aparate in stanje pripravljenosti (40 odstotkov porabe). Še manj elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Mariboru, z 3,6 kWh bo pokrila 33 odstotkov potreb. Hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo bo s 3,3 kWh napajala elektrarna v Murski Soboti. Najmanj elektrike, le 2,6 kWh, bo danes proizvedla elektrarna v Novem mestu, pokrila bo le 23 odstotkov potreb.



V soboto bosta sončni elektrarni v Portorožu in Novi Gorici proizvedli že po 9,1 kWh, kar zadošča za 83 odstotkov potreb gospodinjstva. Elektrike bi zmanjkalo za pralni in pomivalni stroj ter zamrzovalnik. Tretja bo znova elektrarna v Lescah, z 8,1 kWh bo pokrila 74 odstotkov potreb gospodinjstva, elektrike ne bo dovolj le za velike gospodinjske aparate. Sledila bo elektrarna v Ljubljani s 5,7 kWh, kar zadošča za 52 odstotkov potreb. Peta bo elektrarna v Mariboru, s 5,1 kWh bo lahko poganjala 46 odstotkov naprav gospodinjstva. Za njo bo elektrarna v Murski Soboti s 4,8 kWh oziroma 44 odstotkov potreb, zadnja po proizvodnji pa bo spet elektrarna v Novem mestu. Proizvedla bo štiri kWh, kar bo zadoščalo za velike gospodinjske aparate oziroma 36 odstotkov potreb.

Toplote še ni prave

V Novi Gorici in Portorožu bodo lahko s šest kvadratnih metrov velikimi sončnimi kolektorji segreli 140-litrski bojler vode, v Murski Soboti in Lescah pa 80-litrski bojler. Drugod danes niti to ne bo šlo. Podobno bo v soboto, v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu ne bodo mogli segreti niti 80-litrskega bojlerja vode, kar bi prihranilo 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov.