Samo za eno žarnico elektrike

Sončne elektrarne danes ne bodo imele energetskega vira, jutri bo bolje.

Objavljeno
12. januar 2017 18.28
zore/institut
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Danes bodo štirikilovatne sončne elektrarne v Sloveniji po napovedi v povprečju pokrile le dobrih šest odstotkov potreb gospodinjstev. Jutri se bo delež pokritih potreb povečal na dobro polovico.

Daleč največ elektrike bo danes po napovedi EnergizAIR proizvedla sončna elektrarna v Lescah. S 1,3 kilovatne ure (kWh) elektrike bo pokrila 12 odstotkov potreb štiričlanskega gospodinjstva oziroma poganjala računalnik, stanje pripravljenosti in pomivalni stroj. Drugo mesto si bosta delili elektrarni v Novem mestu in Ljubljani z 0,8 kWh (sedem odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Novi Gorici z 0,7 kWh (šest odstotkov potreb), peta elektrarna v Portorožu z 0,6 kWh (pet odstotkov potreb oziroma pralni stroj), šesta pa bo elektrarna v Mariboru z 0,4 kWh (štirje odstotki potreb oziroma pomivalni stroj). Najmanj elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. Z zgolj 0,3 kWh bo pokrila dva odstotka potreb oziroma zagotovila dovolj elektrike za eno žarnico.

 

 

Jutri znatno bolje

V soboto bo največ elektrike proizvedla sončna elektrarna v Portorožu. S sedmimi kWh bo pokrila že 64 odstotkov potreb povprečnega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh. Druga bo elektrarna v Novem mestu s 5,9 kWh (54 odstotkov potreb), tretja bo elektrarna v Murski Soboti s 5,8 kWh (53 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Lescah s 5,4 kWh (49 odstotkov potreb), peto mesto pa si bosta razdelili sončni elektrarni v Ljubljani in Mariboru s 5,2 kWh (48 odstotkov potreb oziroma veliki gospodinjski aparati, razsvetljava in televizor). Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla sončna elektrarna v Novi Gorici. S 4,7 kWh bo pokrila 42 odstotkov potreb oziroma napajala velike gospodinjske aparate in razsvetljavo.

Toplota je še

Kljub šibki osončenosti bodo danes po šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji lahko povsod segreli 80-litrski bojler vode. V soboto bo tudi pri toploti bolje, sončni zbiralniki bodo lahko segreli še del vode v 140- in 200-litrskih bojlerjih, čeprav povsod manj kot polovico.