Samooskrba z elektriko v predpis

Zasebni denar, brez podpor, vračilo vložka v najmanj 13 letih.

Objavljeno
11. november 2015 18.34
Ljubljana - Energija 08.oktobra 2014
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Vlada bo predvidoma danes sprejela uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki predvideva, da bo vsak lahko zase postavil elektrarno z močjo 11 kilovatov. To bo spremljalo tudi neto merjenje.

Mehanizem samooskrbe z neto merjenjem električne energije je uvedlo že mnogo držav. Slovenija je sprejela zavezo, da bo do leta 2020 povečala delež energije, pridobljene iz obnovljivih virov, na 25 odstotkov v končni bruto porabi, z uredbo pa bi vlada rada spodbudila zasebne investitorje v vlaganje v elektrarne, pri čemer shema za podpore, v kateri že dve leti ni spodbud za nove naprave, ne bo obremenjena. Mehanizem naj bi uvedli postopoma, prvo leto je nazivna moč vseh elektrarn na sonce, veter in vodo omejena na 10 megavatov, nazivna moč posamezne elektrarne za samooskrbo pa na 11 kilovatov.

Zanemarljiv vložek države

Investitorji, vlada cilja zlasti na gospodinjstva (7 MW), manj na mala podjetja (3 MW), bodo vložek dobili vrnjen z nižjimi omrežnino, prispevki in trošarino, zlasti pa z nižjimi stroški za nakup energije. Na leto naj bi država dobila 6400 evrov trošarine manj. Vendar bi v shemi za podpore država iz proračuna za enako moč sončnih elektrarn morala zagotoviti kar 945.000 evrov na leto in to za 15 let.

Postopek pridobivanja soglasij za samooskrbno elektrarno bo preprost, obljubljajo na vladi, lastnik bo moral le vgraditi nov števec, ki bo omogočal dvosmerno merjenje elektrike, in podpisati pogodbo z distributerjem elektrike. Dodaten števec ni potreben, ker elektrarna ne bo v shemi podpor, vpis v evidenco Ajpesa tudi ne, saj ne bo šlo za prodajo elektrike.

Podpore še ni

V Združenju slovenske fotovoltaike opozarjajo, da je vlada nedavno odobrila tudi 10 milijonov evrov za podpore novim projektom v proizvodne naprave na obnovljive vire energije in v soproizvodnji z visokim izkoristkom, vendar javni poziv še ni najavljen. V združenju so negativno presenečeni, da je od predvidenih 10 milijonov evrov za sončne in vetrne elektrarne namenjenih zgolj dva milijona evrov.