Slovenija aktivna na zasednaju OZN o trajnostnem razvoju

Slovenija je zavezana k ciljem trajnostnega razvoja, kar na zasedanju poudarja slovenska delegacija z ministrico Alenko Smerkolj na čelu.

Objavljeno
18. julij 2017 14.37
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana, New York − Na visokem političnem forumu OZN o trajnostnem razvoju, ki poteka te dni v New Yorku, države vsako leto pregledajo napredek pri uresničevanju Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 in ciljev trajnostnega razvoja za odpravo revščine in povečanje blaginje. Foruma se udeležuje 193 držav članic OZN; tudi Slovenija z delegacijo z ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenko Smerkolj na čelu. 

Danes poteka dogodek z naslovom Flourishing in the Age of Acceleration, ki ga organizira Slovenija v sodelovanju z Dansko, Marokom in Združenimi arabski emirati. Na panelni razpravi bodo o povečanju odpornosti družbe na čedalje hitrejše spremembe govorili ministrica Alenka Smerkolj, danski minister za finance Kristian Jensen, stalna predstavnica Združenih arabskih emiratov pri OZN Lana Nuseibeh, stalni predstavnik Maroka pri OZN Omar Hilale, predsednica in izvršna direktorica United Nations Foundation Kathy Calvin, izvršni direktor Futurism.com − medija, ki spremlja tehnološke in družbene inovacije, Alexander Klokus ter profesor Jeffrey Sachs, so sporočili iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). 

Za več vključenosti in sodelovanja

Ob predstavitvi letošnjega poročila OECD z naslovom Government at a Glance so govorili o vlogi vodenja za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in blaginje. Ministrica Smerkoljeva je kot osrednja govornica poudarila potrebo po spremembi paradigme vladanja ter razblinjanju silosnega delovanja ter utrjevanju pristopa whole-of-government ter večje vključenosti in sodelovanja kot edinega načina za dosledno doseganje postavljenih ciljev trajnostnega razvoja na ravni celotne družbe.

Na letošnjem forumu bo Slovenija jutri ob 15. uri po lokalnem času kot ena izmed 44 držav predstavila prostovoljno poročilo o uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja v Sloveniji.

Agenda 2030 kot pot k pravičnejšemu svetu

Na zasedanju, ki poteka že nekaj dni, sodeluje več kot 2450 udeležencev in 65 ministrov, med njimi, kot že omenjeno, Alenka Smerkolj. Srečanje so z nagovori odprli predsednik Ekonomsko-socialnega sveta OZN (ECOSOC) Frederick Musiiwa Makamure Shava, predsednik Generalne skupščine OZN Peter Thompson in Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Ta je med drugim izpostavil zaskrbljenost nad pomanjkanjem zaupanja v družbi in Agendo 2030 označil kot pot k pravičnejšemu svetu, trajnostni razvoj pa kot bistven za preprečevanje svetovnih konfliktov, za še močnejšo zavezanost držav članic na področju spoštovanja in uresničevanja pariškega podnebnega sporazuma ter preprečevanja globalnega segrevanja. Osrednji govorenik otvoritvenega dela je nastopil Jeffrey Sachs, direktor mreže za trajnostni razvoj OZN (Sustainable Development Solutions Network-UNSDSN). Poudaril je, da v vojnah, konfliktih in spopadih človeštvo izgublja nujno potrebna sredstva za doseganje ciljev trajnostnega razvoja (SDGs), ki zahtevajo dva trilijona sredstev na leto.

V splošni razpravi zasedanja je včeraj nastopila tudi ministrica Smerkoljeva. Govorila je o soočanju sveta z naravnimi katastrofami in težavami, ki jih ustvarja človek, ter poudarila, da je Agenda 2030 poseben simbol upanja za svet. Izpostavila je zavezanost Slovenije k uresničevanju Agende, izkoreninjenja globalne revščine in usmerjenosti k trajnostnemu razvoju. Pri tem je poudarila nujnost sodelovanja in močnih partnerstev med vladami, državljani, zasebnim sektorjem, civilno družbo, parlamenti, lokalnimi predstavniki, akademskim okoljem, mednarodnimi organizacijami in še posebej mladimi. Slovenijo je izpostavila kot zeleno referenčno državo v digitalni Evropi, katere prihodnost je v gradnji odgovornega in inovativnega gospodarstva ter močne kulture sodelovanja. Kot primer dobre prakse pa navedla podporo slovenske vlade pred kratkim predstavljenemu projektu na področju pametne in trajnostne mobilnosti EDISON, so sporočili iz SVRK.