Slovenija peta v skrbi za okolje

Slovenija je na petem mestu med 180 državami glede na kazalec skrbi za okolje, za Finsko, Islandijo, Švedsko in Dansko.

Objavljeno
28. januar 2016 10.41
STA, Ba. Pa.
STA, Ba. Pa.

Ljublana - Slovenija je na petem mestu med 180 državami glede na kazalec skrbi za okolje (Environmental Performance Index - EPI), ki ga izračunavajo na ameriški univerzi Yale. Slovenija na lestvici, katere rezultate so predstavili na letnem zasedanju Svetovnega ekonomskega foruma (WEF) v Davosu, zaostaja za Finsko, Islandijo, Švedsko in Dansko.

Kazalec EPI izračunavajo glede na aktivnosti države na dveh širokih področjih: skrbi za človeško zdravje in skrbi za ekosisteme. Znotraj teh dveh področij indeks ocenjuje dosežke države na devetih področjih prek več kot 20 kazalnikov.

Finska se je na prvo mesto uvrstila z rezultatom 90,68 točke. Na drugem mestu Islandija za njo zaostaja z oceno 90,51 točke, za Švedsko je ocena 90,43, za Dansko pa 89,21. Slovenija se je na peto mesto uvrstila z oceno 88,98.

Na samem dnu lestvice je medtem med 180 državami Somalija z oceno 27,66. Pred njo rep tvorijo Eritreja, Madagaskar in Niger.

Problem kakovost zraka in ribištvo

Raziskava je sicer pokazala, da svet napreduje pri nekaterih okoljskih vprašanjih, medtem ko se je stanje pri drugih občutno poslabšalo. Izboljšalo se je na primer stanje pri zdravstvenih vplivih ter dostopu do pitne vode in sanitarij. Problematična pa sta predvsem padca pri kakovosti zraka in ribištvu.

Kakovost zraka je vse resnejši globalni problem, med drugim izpostavljajo raziskovalci. Še posebej slabo je stanje v hitro rastočih gospodarstvih, kot sta Indija in Kitajska.