Slovenija zaprla štiri okoljske predsodne postopke

Evropska komisija je Sloveniji med drugim s tožbo grozila zaradi nenotifikacije predpisov o industrijskih emisijah.

Objavljeno
28. julij 2016 18.51
reu-ENERGY/COAL
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Evropska komisija je kot uspešno rešene za Slovenijo zaprla štiri predsodne postopke s področja okoljske politike, so sporočili z okoljskega ministrstva. Komisija je Sloveniji s tožbo grozila tudi zaradi nenotifikacije predpisov o industrijskih emisijah, kar je bila po navedbah ministrstva ena najtežjih direktiv za prenos v slovenski pravni red.

Kot so zapisali na ministrstvu za okolje in prostor, je Slovenija za prenos vseh določb omenjene direktive sprejela oz. spremenila 21 predpisov, kot zadnja je bila sprejeta sprememba zakona o varstvu okolja. Zaradi zamude pri prenosu je sicer Sloveniji grozilo, da bo komisija sprožila postopek pred Sodiščem EU, kjer bi glede na zamudo zahtevala visoko denarno kazen, so pojasnili na ministrstvu in dodali, da je bila zato zadeva vodena kot prioritetna.

Komisija je septembra 2013 uradni opomin Sloveniji izrekla tudi zaradi nepravilnega prenosa nekaterih določb iz direktive o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja. Slovenija je v odgovoru na uradni opomin komisiji med drugim sporočila, da bo v dveh mesecih naredila primerjavo med tedaj veljavnimi t.i. bref dokumenti in tedaj veljavnimi predpisi ter jo poslala komisiji. Končno poročilo je ministrstvo komisiji poslalo aprila letos, ta pa je postopek zaprla.

Tretja kršitev se je nanašala na obvladovanje nevarnosti večjih nesreč, v katere so vključene nevarne snovi. Komisija je namreč julija lani Sloveniji izdala uradni opomin zaradi neprenosa direktive. V odgovoru je ministrstvo komisiji sporočilo, da Slovenija za dokončen prenos direktive pripravlja spremembe zakona o varstvu okolja ter uredbo o preprečevanju večjih nesreč in zmanjševanju njihovih posledic. Uredba je bila sprejeta marca letos, ko je bil zakon objavljen tudi v uradnem listu, pa je ministrstvo opravilo še notifikacijo. Komisija je zato tudi ta postopek zaprla.

Zadnji odpravljen postopek pa se je nanašal na prednostne snovi na področju vodne politike. Prav tako je komisija novembra lani Sloveniji izdala uradni opomin zaradi nenotifikacije direktive. Ta je bila v celoti prenesena s spremembami uredbe o stanju površinskih voda marca letos, s čimer je Slovenija izpolnila svoje obveznosti.

Slovenija ima sicer trenutno s področja okolja odprtih osem EU pilotov oz. neuradnih poizvedovalnih postopkov ter 10 kršitev, torej predsodnih in sodnih postopkov, so še zapisali na ministrstvu.