Sonce v teh dneh daje presežke energije

Tudi jutri bodo sončne elektrarne proizvajale več elektrike, kot je porabijo gospodinjstva.

Objavljeno
11. junij 2015 19.06
tlo/piran
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Na sončen konec tedna začenjamo prikazovanje proizvodnje sončnih elektrarn in sprejemnikov sončne toplote. V teh dneh štirikilovatna sončna elektrarna proizvede več električne energije, kot je potrebuje štiričlansko gospodinjstvo z vsemi napravami.

V evropskem projektu EnergizAIR 2 – Preklopi na sonce vsak dan objavljajo podatke o potencialu sončne energije za potrebe povprečnih štiričlanskih slovenskih gospodinjstev s standardnim naborom električnih aparatov, mednje spadajo tudi pečica, pralni stroj in hladilnik.

Povprečna poraba takšnega gospodinjstva znaša 10,85 kilovatne ure (kWh) na dan. Vsak dan osvežene podatke z napovedmi sončnega sevanja za prihodnja dva dni objavljamo tudi na Delovi spletni strani.



Danes več sonca, jutri manj

Danes bo štirikilovatna sončna elektrarna v Lescah proizvedla 21,4 kilovatne ure elektrike, kar zadošča za porabo vseh naprav dveh gospodinjstev razen računalnika. Jutri se bo proizvodnja zmanjšala na 18,2 kilovatne ure, kar pomeni porabo dveh gospodinjstev brez velikih gospodinjskih aparatov.

V Ljubljani bo sonce močnejše, proizvodnja bo dosegla 22,4 kilovatne ure, kar pomeni porabo dveh gospodinjstev ter še enega pomivalnega stroja in računalnika. Tudi v Ljubljani bo jutri proizvodnja padla, na 19,8 kilovatne ure. Enaka sončna elektrarna v Mariboru bo danes proizvedla 22,2 kWh elektrike, več kot dovolj za vse potrebe dveh gospodinjstev. Jutri bo proizvodnja elektrike nekoliko manjša, 20,1 kWh.

Najbolj produktivna bo z 23,2 kWh danes sončna elektrarna v Murski Soboti. Jutri bo proizvodnja padla na 21 kWh. V Novem mestu bo proizvodnja z 21,3 kWh tudi zadoščala za porabo dveh gospodinjstev, vendar brez pečice. Jutri bo pri 19,4 kWh treba od porabe dveh gospodinjstev odšteti razsvetljavo, hladilnik in štedilnik. Najslabša je napoved za Primorsko. Sončni elektrarni v Novi Gorici in Portorožu bosta danes proizvedli po 19,9 kWh, jutri pa bo proizvodnja elektrarne v Portorožu padla na 16,2 kWh, v Novi Gorici pa celo na 15,4 kWh.

Toplote je dovolj

Sprejemniki sončne toplote v vseh teh toplih in sončnih dneh v vsej krajih proizvajajo dovolj tople vode za potrebe gospodinjstev. Pri tem še vedno prihranijo precejšnje količine elektrike, plina, lesne biomase ali kurilnega olja za segrevanje vode.