Sončne elektrarne bodo spet bolj produktivne

Zlasti na Obali bo sobota že kar lepo svetla, vrača se tudi toplota za ogrevanje vode.

Objavljeno
14. januar 2016 17.14
Sneg
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – V preteklem tednu so sončne elektrarne v Sloveniji večinoma proizvedle dovolj elektrike za polovico porabe gospodinjstev, danes bodo proizvajale manj, jutri pa bo že bolje. Ob Obali bo sonce omogočilo napajanje treh četrtin naprav gospodinjstva.

Danes bo po napovedi EnergizAIR največ elektrike proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Portorožu. Povprečno slovensko štiričlansko gospodinjstvo na dan po podatkih Slovenskega e-foruma porabi 10,85 kilovatne ure (kWh), elektrarna v Portorožu pa bo proizvedla 4,8 kWh, dovolj za 44 odstotkov potreb.

Druga bo elektrarna v Novi Gorici, ki bo s proizvodnjo 4,3 kWh lahko napajala velike in male gospodinjske aparate. Sledile bodo Lesce s 3,9 kWh (35 odstotkov porabe) in Murska Sobota s 3,7 kWh (33 odstotkov porabe). Sončni elektrarni v Mariboru in Ljubljani bosta proizvedli po 2,7 in 2,6 kWh, kar bo zadoščalo za 24 odstotkov porabe oziroma za hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo. Najmanj, le dve kWh, bo proizvedla elektrarna v Novem mestu.

Tudi v soboto bo po proizvodnji prva sončna elektrarna v Portorožu. Po napovedi bo proizvedla že osem kWh, kar bo dovolj za 73 odstotkov porabe oziroma za vse naprave gospodinjstva, le brez velikih gospodinjskih aparatov. Še najbolj se bo tej učinkovitosti približala elektrarna v Novem mestu, v petek še najslabša. Proizvedla bo namreč 6,2 kWh, kar je dovolj za 57 odstotkov porabe.

Sledila bo elektrarna v Murski Soboti s 5,9 kWh (54 odstotkov porabe), nato Nova Gorica s 5,2 kWh (48 odstotkov porabe). Maribor s 5,1 kWh (47 odstotkov porabe) in Ljubljana s 4,9 kWh (45 odstotkov porabe). Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla elektrarna v Lescah, s 4,5 kWh bo pokrila 41 odstotkov porabe oziroma napajala velike gospodinjske aparate in stanje pripravljenosti.

Toplota se vrača

Danes bodo lahko 80-litrski grelnik vode segreli v Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu in Portorožu. V Murski Soboti bo sončnemu kolektorju zmanjkalo 20 odstotkov toplote, Lescam slaba polovica, Ljubljani pa skoraj 80 odstotkov. V soboto bodo enak grelnik vode lahko dovolj segreli v Novi Gorici, Novem mestu in Portorožu.

Največ bo do tega manjkalo v Lescah, skoraj 80 odstotkov, manj v Ljubljani in Mariboru, dobra polovica, najmanj pa v Murski Soboti, le četrtina. Vsekakor se s tem prihrani pri drugih gorivih, kurilnem olju, plinu ali drveh, zlasti v kombinaciji s toplotnimi črpalkami.